МВФ: Фалитът на САЩ би имал много сериозни последици

Международният валутен фонд предупреди за тежки последици, ако САЩ не изпълнят задълженията си по дълга, преди бързо наближаващия краен срок, в който страната трябва да повиши или преустанови лимита на заемите си.


"Нашата оценка е, че ще има много сериозни последици не само за САЩ, но и за световната икономика, ако настъпи неплатежоспособност по дълга на САЩ", заяви пред репортери директорът по комуникациите на МВФ Джули Козак, като насърчи всички страни да решат въпроса в спешен порядък.

Републиканците и демократите остават силно разделени по въпроса за тавана на дълга, като републиканците в Конгреса настояват администрацията на Байдън да се съгласи на значителни бюджетни съкращения в замяна на подкрепата им за вдигане на лимита, преди страната да е изчерпала парите за плащане на съществуващите сметки.

Демократите призовават за "чисто" увеличаване на лимита на заемите, обвинявайки републиканците, че използват "екстремни" тактики, за да се опитат да прокарат политическата си програма преди така наречената "дата Х" - момента, в който САЩ няма да могат да изпълняват финансовите си задължения.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с председателя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти в неуспешен опит да се намери обща позиция по въпроса.

Лидерите трябва да се срещнат отново в петък в опит да решат въпроса преди датата "X", за която Министерството на финансите на САЩ наскоро предупреди, че може да настъпи още на 1 юни.

МВФ предупреди за възможността от по-високи разходи по заемите, по-широка глобална нестабилност и икономически последици в случай на фалит на САЩ.

"През последните няколко години видяхме един свят, който беше засегнат от много сътресения, така че бихме искали да избегнем тези тежки последици", каза Козак. /БГНЕС