Мугуруса надви Контавейт за титлата в Гуадалахара

Гарбине Мугуруса надигра Анет Контавейт с 6-3, 7-5 за трофея от заключителния Мастърс на осемте най-добри в Гуадалахара, Мексико. Срещата продължи около един час и 40 минути.

Гарбине Мугуруса.

Испанката, поставена под номер шест в схемата, стигна първа до пробив в третия гейм на мача, но естонката, дебютираща в надпреварата, направи рибрейк. Силната игра на Мугуруса обаче продължи и след нови два пробива тя не остави съмнения в превъзходството си и записа откриващия сет на своята сметка.

Във втората част Контавейт се добра първа до брейк при 4-3, а след това сервираше за сета при 5-4. Тогава обаче тя се пропука и след три безответни гейма, испанската й противничка ликува с титлата. Двете завършиха с приблизително равен брой уинъри – 16 на 15 за Мугуруса, но непредизвиканите грешки на Контавейт бяха значително повече – 39 срещу 25.

В момента се чувствам изключително щастлива и успокоена, защото това е турнир, в който изпитвах затруднения в началото, след това успях да играя добре. Мисля, че сега съм малко по-хладнокръвна, защото за мен означава много тази победа. Щастлива съм, че още веднъж доказах на себе си, че мога да бъда най-добрата. Това ме поставя в добра позиция за следващата година, добър ранкинг…това е отплатата за една толкова дълга година. Този трофей, това, че ще го отнеса в къщи, това са най-хубавите чувства“, сподели новата шампионка.

За Мугуруса това бе юбилейна десета титла в професионалната й кариера, като двукратната шампионка от Шлема триумфира за първи път в надпреварата на осемте най-добри тенисистки. Тя се превърна и в първата представителка на Испания с титла от турнира. Бившата номер 1 в света Аранча Санчес Викарио бе единствената испанка, достигала преди това до спора за трофея – тя отстъпи на Щефи Граф във финала през 1993. Мугуруса ще завърши годината на третото място в света – нейното най-високо лично класиране от 2017-а насам, когато приключи втора.

Анет Контавейт.

Контавейт не успя да приключи подобаващо един страхотен сезон, в който игра седем финала и спечели четири титли. Тя ще се изкачи до рекордното седмо място в ранглистата при следващото обновяване на класацията. /БГНЕС