Мъск разглежда въпроса за онлайн антисемитизма

Предприемачът милиардер Илон Мъск трябва да разгледа въпроса за онлайн антисемитизма на събитие в Полша само няколко месеца след като предизвика скандал, подкрепяйки антисемитска теория на конспирацията, предаде АФП.

Конференцията, организирана от Европейската еврейска асоциация, се провежда, след като през ноември Мъск направи туит, свързан с крайнодясна теория и я обяви за достоверна, след което се извини.

Технологичният магнат е изправен и пред обвинения за разпространение на реч на омразата в X, след като през октомври 2022 г. придоби социалната медия за 44 млрд. долара.

Високопоставени политически фигури от европейските държави и Мъск ще се срещнат в Краков, за да "обсъдят и намерят решения на астрономическото нарастване на антисемитизма, който засяга Европа", заяви Европейската еврейска асоциация.

"Тази обезпокоителна тенденция ескалира след войната в Газа“, заяви организацията.

Мъск трябва да говори в панел в 16:00 ч. местно време заедно с десния политически коментатор Бен Шапиро.

Симпозиумът се провежда малко преди 79-ата годишнина от освобождението на лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау на 27 януари - дата, която е превърната в Ден в памет на жертвите на Холокоста.

В лагера, построен от нацистка Германия в окупирана Полша между 1940 и 1945 г., загиват един милион европейски евреи, както и над 100 000 представители на други репресирани от нацистите етнически групи.

За участниците в конференцията е планирано посещение на мястото на бившия лагер на смъртта на 23 януари./БГНЕС