МРРБ с 3,9 млн. лв. за вода за Севлиево, проблем обаче все още има

През периода 2020 - 2021 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са били осигурени финансови средства в размер на 3,9 млн. лв. с цел подобряване на водоснабдяването на населените места в Община Севлиево. Това заяви в отговор на депутатски въпрос служебният регионален министър арх. Иван Шишков, предаде репортер на БГНЕС.

Средствата са отпуснати за следните обекти: „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ Стоките и източен водопроводен клон за питейна вода“, подобект „Източен водопроводен клон от ПСПВ „Стоките“ до разпределителна шахта при с. Буря - с. Добромирка - Етап 1“, в които са подменени над 11 км етернитови тръби с нови от ПЕВП, и „Реконструкция на улични водопроводи в централна градска част на гр. Севлиево- етап 3, с дължина 2770 м“.

На 28.10.2022 г. между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Общината е подписано споразумение за трансфер на стойност 1, 275 417 лв. за изпълнение на обект „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода Участък: Източен водопровод, клон ПСПВ „Стоките“ до р. ш. при с. Буря - с. Добромирка - етан 2, участък № 1 водопровод от т.570 до т, 700 с L1 =4205,35 м“, като 50 % от сумата е преведена по сметка на общината, а останалите 50 % ще бъдат преведени през месец декември 2022 г.“, уточняват още от министерството.

МРРБ разработва и Регионално прединвестиционно проучване (ТПИП) за обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация гр. Габрово, със срок за завършване края на 2023 г. С него ще се определят ВиК обектите необходими за постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз за питейните и отпадъчните води в агломерации над 10 000 екв. жители, като Севлиево, за които ще се кандидатства за безвъзмездно финансиране от Програма „Околна среда 2021 -2027 г.“, съобщава още арх. Шишков.

БГНЕС припомня, че освен постоянния проблем с водоснабдяването на питейна вода в община Севлиево, в Югоизточна и Североизточна България също се наблюдава този проблем. В Омуртаг и региона от 50 години са на воден режим, а изключително строг воден режим е въведен през август 2022, впоследствие беше обявено и бедствено положение.

Освен Омуртаг, има още 42 села в общината, като една трета от тях са на воден режим. Проблемът ще се реши при пълна подмяна на водопреносната мрежа в града. /БГНЕС