Москва: Съдят Навални при закрити врата

Съдът в Москва реши да продължи при закрити врата съдебния процес срещу хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални по обвинения в екстремизъм.


"Съдът реши процесът срещу Навални да бъде при закрити врата", заяви говорителят на Московския градски съд Вадим Полежаев пред репортери в наказателната колония, където се провежда процесът срещу Навални. "Пресата е помолена да напусне залата."

Провеждането на процеса срещу Навални при закрити врати е "безсрамно", заяви бащата на Навални.

"Безсрамници - нито съвест, нито чест", заяви Анатолий Навални пред журналисти от АФП по време на съдебния процес, който се проведе в строго охраняваната наказателна колония IK-6 в Мелехово, на 250 км източно от Москва, визирайки решението на съда.

Прокурорите предоставиха 3828 страници, описващи всички престъпления, за които се твърди, че е извършил, докато е бил в затвора, каза Навални.

„Въпреки че от размера на томовете става ясно, че съм изтънчен и упорит престъпник, е невъзможно да се разбере в какво точно съм обвинен“, иронизира Навални.


Сред другите обвинения той е обвинен във финансиране на екстремистка дейност, публично подбуждане към ектакава дейност и "възраждане на нацистката идеология".

Това е първото формално политическо дело срещу него, съобщиха от екипа му.

През април Навални каза, че му е казано, че ще бъде съден от военен трибунал по обвинения в "тероризъм". Може да получи доживотен затвор, каза той.

Бившият опозиционер казва, че е бил измъчван в затвора, като служители са го принуждавали да дели килия с болен, миришещ затворник и са подлагали него и други затворници на „мъчения от Путин“, карайки ги да слушат речите на шефа на Кремъл. /БГНЕС