Молдова настоява ЕС да ускори помощта за страната

Молдова е изправена пред сериозна икономическа и политическа криза, тъй като Русия драстично намалява доставките на газ, за да накаже страната за проевропейската й позиция.

Молдовският президент Мая Санду заяви пред делегатите на конференция за подкрепа във френската столица, че страната ѝ е изправена пред "остра енергийна криза", която може да "застраши нашия социален мир и сигурност".

Междувременно страната страда и от прекъсвания на електрозахранването, тъй като енергийната инфраструктура в съседна Украйна е систематично унищожавана от Москва, което води до рязко повишаване на цените на енергията и инфлацията.

"Тази война застрашава доставките на енергия и газ. Не сме сигурни, че ще можем да намерим достатъчно обеми за отопление и осветление на домовете си. А дори и да успеем, цените са непосилни за нашите хора и икономика", предупреди Санду, цитирана от „Политико“.

По време на конференцията Франция обяви 100 млн. евро, а Германия - 32 млн. евро нова финансова помощ за засегнатата от кризата страна, в допълнение към подкрепата на стойност около 200 млн. евро.

Въпреки това министърът на външните работи на Молдова Нику Попеску предупреди, че страната му се нуждае не само от финансови обещания от ЕС, но и от по-бързо изпълнение на европейските инициативи, като например подобряване на свързаността на Молдова с европейските газови и енергийни мрежи.

"Между Европейския съюз и Молдова се случва много добра, положителна динамика", каза Попеску. "В същото време, да, искаме това да стане по-бързо", допълни той.

"Истината е, че много от процедурите на международното сътрудничество, на международните донори, на международните институции са предназначени за мирно време, а не за време на война", каза Попеску.

"И тук всички ние наистина трябва драстично да увеличим скоростта, с която изпълняваме конкретни проекти, включително когато става въпрос за свързаност."

Проевропейското правителство на Молдова е изправено пред вътрешнополитически натиск и протести, водени от проруския опозиционен лидер Илан Шор.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че трудното икономическо положение на Молдова се "използва от поддръжниците на Русия, от враговете на Европа, за да организират всеки ден платени демонстрации, за да дестабилизират президента и нейното правителство".

Санду подкрепи тази оценка: "Нашата демокрация е атакувана от корумпирани престъпни групи, подкрепяни от Русия", каза тя.

"Изправени сме пред хибридна война срещу Молдова, която се стреми да ни отклони от европейската интеграция." /БГНЕС

Париж / Франция