Молбите за убежище в ЕС скочиха до седемгодишен връх

Молбите за убежище в ЕС скочиха през миналата година след вдигането на ограниченията за пътуване в рамките на Covid, като нараснаха с 50% спрямо 2021 г. до най-високото ниво от наплива на бежанци през 2016 г.

Предварителните данни, предоставени от Агенцията на ЕС в областта на убежището (EUAA), показват, че през 2022 г. в 27-те държави-членки на блока плюс Швейцария и Норвегия са подадени близо един милион молби за убежище, предаде АФП.

Двете основни националности, търсещи закрила в Европа, са сирийци и афганистанци, които заедно представляват една четвърт от молбите.

Мигрантите от Турция, Венецуела, Колумбия, Пакистан, Бангладеш и Грузия са следващите по големина групи, макар и в по-малък брой.

Украинците, бягащи от руската инвазия, в повечето случаи не попадат в обхвата на данните за убежище, тъй като се ползват от отделен режим на ЕС за временна закрила, въведен през март 2022 г., който дава автоматична закрила след регистрация. По данни на статистическата агенция на ЕС Евростат 4 милиона украинци са се възползвали от защитения статут и само 2% са подали молба за убежище. Все пак това прави над 28 000 украинци, които са подали молба за убежище в ЕС през 2022 г. - най-многото регистрирани някога.

Ограниченията за пътуване, които европейските и много други държави въведоха в ранните етапи на пандемията, блокираха придвижването на много мигранти, включително на търсещите убежище. Те до голяма степен бяха отменени през 2022 г., когато държавите от ЕС разгърнаха програми за масова ваксинация срещу Covid.

Според EUAA през 2022 г. са подадени общо 966 000 молби за убежище. Това е в сравнение с 1 251 815 молби през 2016 г.

Данните показват най-големия брой непридружени непълнолетни лица - 43 000 - от 2015 г. насам, когато повече от един милион кандидати за убежище, повечето от които от разкъсваната от война Сирия, пристигнаха в Европа за закрила. Две трети от непридружените непълнолетни са от Сирия и Афганистан.

През 2022 г. са подадени общо 131 697 молби от сирийци и 128 949 молби от афганистанци. Следват 55 437 молби от турци и трикратно увеличение на молбите от венецуелци и колумбийци спрямо предходната година (съответно около 51 000 и 43 000). След това се нареждат по-малки бройки от бангладешци, грузинци, украинци, индийци, мароканци, тунизийци, нигерийци и сомалийци. Шестнадесетата по големина група търсещи убежище са руснаците с 16 920 молби. След това се нареждат кандидатите от Египет, Демократична република Конго, Иран, Албания, Перу и Еритрея. /БГНЕС