МОК официално включи пет нови спорта за Игрите в Лос Анджелис

Международният олимпийски комитет официално включи пет нови спорта в програмата за игрите в Лос Анджелис 2028. По време на сесията в Мумбай членовете на МОК одобриха крикета, флаг футбола, лакроса, скуоша и бейзбола/софтбола. Спортовете бяха предложени от организационния комитет. Само двама души гласуваха против.


Крикетът се завръща в олимпийската програма за първи път от 1900 г. Лакросът е бил част от игрите през 1904 и 1908 г. Бейзболът и софтболът бяха в програмата няколко пъти, включително и в Токио 2020, а за флаг футбола, който е вариант на американския футбол, и скуоша това ще е дебют на олимпийски игри.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че избраните спортове ще направят игрите в Лос Анджелис уникални.

Спортният директор на олимпийските игри през 2028 Николо Камприани пък обяви, че се вълнува за включването на крикета, като го определи като "втория най-популярен спорт в света".

МОК потвърди, че два спорта, които бяха под въпрос - модерен петобой и вдигане на тежести, запазват мястото си в олимпийската програма за 2028 г. Модерният петобой успя да си осигури мястото, след като замени ездата с бягане с препятствия. Вдигането на тежести пък запазва мястото си заради усилията за борба с допинга, но от МОК уточняват, че ще следят внимателно квалификациите и състезанията на игрите в Париж.

Участието на бокса обаче остава под въпрос заради проблемите с управлението му. МОК отне лиценза на Международната боксова асоциация (IBA) и първоначално обяви, че боксът ще има място в Лос Анджелис. Сега от МОК съобщиха, че решението се отлага в очакване на развитие около проблемите в управлението на спорта. /БГНЕС