МОК купува ваксини от Китай за Токио 2020 и Пекин 2022

Участниците на тазгодишната лятна олимпиада в Токио и Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 ще имат възможност за коронавирусни ваксини от Китай, обяви шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Китайският олимпийски комитет е направил „предложение да изработи допълнителни дози, налични за състезателите на Токио 2020 и Пекин 2022“. „МОК ще заплати за тези допълнителни дози на ваксини за Олимпийските и Параолимпийските тимове. МОК ще плати и за още две дози, които могат да бъдат налични за хора в тази страна“, каза Бах по отношение на този „жест на солидарност“ в борбата срещу пандемията от коронавирус. Той добави, че Китайският олимпийски комитет, в сътрудничество с МОК, е готов да осигури дози от ваксини по два начина. „Това може да се случи чрез международни партньори или в страни, където партньорствата са вече в сила с китайското правителство“.

Бах каза още, че значителен брой от олимпийските отбори „вече са били ваксинирани“. „Още един значителен брой получиха „зелена светлина“ от своите правителства или са в много положителни разговори“. Преизбраният президент на Международния олимпийски комитет отхвърли отново рисковете за Япония от провеждане на Игрите, цитирайки факта, че са се провели 270 световни първенства с над 30 000 спортисти, следвайки „строги протоколи за безопасност“ от 20 септември 2020-а насам. „Нито едно от тези събития не се превърна в разпространител на вируса. Това е ясно и очевидно доказателство“, допълни Бах.

Олимпиадата в Токио първоначално бе насрочена за лятото на 2020, но бе отложена с година поради върлуващата пандемия в световен мащаб. Сега те са насрочени за 23 юли-8 август, като Бах отново подчерта, че МОК остава отдаден към провеждането на „безопасна и успешна“ Олимпиада тази година, определяйки информациите за отмяна като „спекулации“. Чуждестранни фенове вероятно няма да има, тъй като японските организатори приоритизират общественото здраве и безопасност. /БГНЕС