МО: Определянето на предупредителна зона от РФ в Черно море не е добра практика

Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. Това съобщиха от Министерството на отбраната за БГНЕС във връзка с прессъобщението на НАТО след вчерашното заседание на Съвета НАТО - Украйна.


България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, добавиха още от МО.

БГНЕС припомня, че от пресцентъра на НАТО разпространиха прессъобщение, в което съюзниците отбелязват, че новата предупредителна зона на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, е създала нови рискове за грешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки за свободата на корабоплаването.

"Русия продължава да проявява пълно незачитане на международното право и на хората по света, които зависят от украинското зърно. С бруталните си удари Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство”, заяви заместник-генералният секретар Мирча Джоана.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си и ескалиращи действия в Черноморския регион. Русия трябва да спре да въоръжава глада и да заплашва най-уязвимите хора по света с продоволствена нестабилност. Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците увеличават подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Оставаме в готовност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в Черноморския регион, включително с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати. От миналата година насам, в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна, НАТО значително увеличи присъствието си в региона, включително с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния. /БГНЕС