МО: Нито едно оръжие не е заминало за Украйна преди обнародването на Указа на Радев за военната помощ

Нито едно оръжие не е заминало за Украйна преди обнародването на Указа на президента Румен Радев на Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Това каза зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова, предаде репортер на БГНЕС.

По повод посещението на министъра на отбраната Димитър Стоянов в Украйна, Граматикова заяви, че са обсъждани въпроси, свързани с двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството, но за повече подробности, въпросите следва да бъдат зададени към самия министър, който обаче днес не присъства на пресконференцията. „Може би следващото искане, с което ще сезираме НС в рамките на това споразумение, са исканите и необходими на украински народ генератори. МО направи разчет и установи определени количества, с които можем да помогнем. В момента сме в процедура да изготвим предложение“, съобщи тя и допълни, че за МО е най-важно да знаят как правилно да изпълняват решенията на парламента и ще продължат да изпълняват всяко решение такова, каквото е по искане на законодателя.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че в МО се работи последователна на базата на военна експертиза в интегриран отдел, като е изготвен анализ, който включва наличните способности на въоръжена техника на българската армия. „Годината ще бъде на сухопътните войски, когато казах това, имах предвид задачите, които ще изпълняват“, посочи той.

Командирът на сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков подчерта, че сухопътните войски е абсолютно необходимо да придобият нов облик, не само заради националната сигурност, но включително и във връзка с това, че в продължение на 30 години техниката се поддържа, но тя амортизира. Над 50 проекта са готови за разработване, като първият е свързан с придобиване на бойна машина за механизирана бригада. „Пехотата без артилерия не може“, категоричен е Дешков и съобщи, че третият проект е свързан с модернизацията на танковете и към момента договорът е изпълнен на 50% и засега всичко върви по график. „Придобиването на бойната машина няма да е краят, а само началото на всичко“, каза още той.

От своя страна Граматикова обясни, че всичко се прави така, че да се осигури всичко най-необходимо по отношение на бойната машина, както и да може да бъде придобита на най-ниската и изгодна цена. „Конкретният проект за бойната машина на пехотата ще бъде предоставен през февруари. До лятото се надяваме, че ще има бюджет“, заяви тя./БГНЕС