Многолюден протест пред НС, хората изгониха Тошко Йорданов и Мая Манолова

Стотици протестиращи представители на хотелиерския, ресторантьорския и развлекателен бранш изпълниха площада пред сградата на парламента в София. Те настояват за компенсации за бизнесите си и отменяне на влезлите в сила мерки срещу COVID-19 в страната.

Стигна се до там, че Тошко Йорданов, Мая Манолова и други депутати бяха изгонени от протестиращите ресторантьори и собственици на заведения, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът е озаглавен "Свобода за бизнеса". Хората носят плакати с надписи "Искам да си платим сметките", "Искаме да работим", "Искаме да сме здрави, но искаме и да работим, за да си плащаме сметките", "COVID след 22 ч. ли излиза", "Такива мерки след Чернобил нямаше".

Бармани, сервитьори, готвачи и доставчици надуват свирки и скандират силно към сградата на Народното събрание, където вътре депутатите продължават работата по актуализацията на бюджета на ДОО.

На едно момче му прилоша и се наложи полицейски служител да му окаже спешна помощ. По-късно линейка го откара в лечебно заведение.

В 16 часа недоволните тръгнаха на шествие към сградата на президентството, а от там и към Министерство на здравеопазването.

Те настояват за оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, на министъра на туризма Стела Балтова, на доц. Ангел Кунчев и на всеки, по думите им, отговорен за дискриминационните мерки.

Готвим се да блокираме цялата страна, всяко кръстовище на държавата, всеки град, всеки път, ако до 28 септември тази дискриминационна заповед не е отишла в историята, заяви на озвучителната уредба Евгени Зумполов от Сдружението на заведенията в България.

Най-недоволни от новите мерки са работещите в заведенията, транспортния сектор и танцовите школи, които досега протестираха в различни градове на страната. Според новите мерки ресторанти, барове, игрални зали и казина могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения остават затворени. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат. Фитнесите могат да използват 30% от местата си. А с до 50% от капацитета си на закрито работят кина, театри, концертни и спортни зали. /БГНЕС