Многохилядно шествие срещу ЛГБТ фестивала в Белград

В сръбската столица се проведе второ шествие с участието на хиляди хора в защита на традиционните ценности и срещу ЛГБТ фестивала EuroPride, чието провеждане е планирано в Белград в средата на септември, съобщава кореспондент на РИА Новости.

Шествието започна от патриаршията на Сръбската православна църква и трябва да завърши в църквата "Свети Марко", в близост до която се намира клон на Руската православна църква. Разстоянието между тях е около шест километра, които вече са почти изцяло заети от участниците в шествието.

Начело на процесията бе колона от мотоциклетисти, следвана от колона от свещеници и мъже, носещи дървени кръстове.

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че властите са отменили планирания за средата на септември общоевропейски гей парад заради кризата в Косово и Метохия и други проблеми и предизвикателства пред политическото ръководство в Белград.

В отговор на това организаторите на EuroPride заявиха, че събитието все пак ще се състои, но без парад.

По-рано, на 14 август, няколко хиляди души излязоха на шествие в сръбската столица Белград в подкрепа на традиционните семейни ценности. Организаторите отбелязаха, че са получили благословия от банатския епископ Никанор, който по-рано публично осъди и анатемоса всички организатори и участници в очаквания на 12-18 септември ЕвроПрайд в Белград./БГНЕС