МК обяви резултатите от конкурса за Музикалния театър - Кънева на първо място, Арсенова - некласирана

Министерство на културата обяви резултатите от проведения конкурс за длъжността „директор” на Държавен музикален и балетен център - София.

На първо място е Еделина Георгиева Кънева-Лисичкова, а на второ – Марио Николов Илиев. Досегашният директор на оперетата Марияна Христова Арсенова-Владимирова не е класирана, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че през уикенда бе публикувана подписка, подкрепена от две трети от колектива на Музикалния театър, чрез която работещите в националния културен институт настояват министърът на културата да отмени резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център – София (административна шапка на Музикалния театър и Балет „Арабеск“), провел се на 3 ноември.

В аргументите си в нейна подкрепа близо 200 човека или две трети от служителите, изтъкват постигнатите резултати през последните седем години по време на управлението на директора на Държавния музикален и балетен център - София Марияна Арсенова. Подписалите се служители посочват положителните финансови резултати и пълните салони на театъра. От отрицателен финансов резултат в размер на 551 000 лева за театъра и опасност от закриване на културния институт през 2015 година при предишния директор - по време на управлението на Марияна Арсенова само за 2019 година театърът е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер над 3 милиона лева. Така от почти фалирал театърът е бил изведен до челната тройка на най-успешните национални културни институти. По време на управлението на Марияна Арсенова заплатите на служителите са увеличени 114 процента, а с последното увеличение то е вече 170 процента. Новият съвременен прочит на класическите оперетни заглавия като „Графиня Марица“, „Прилепът“ и „Принцесата на цирка“ и поставянето на големи световни мюзикъли, сред които „Фантомът на операта“, „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза” са напълнили салоните на Музикалния театър и са привлекли нова и млада публика. Издигнат е престижът на театъра и на международната сцена чрез организирането и провеждането, вече две поредни години, на международния Софийски фестивал на музикалния театър. Многобройните награди и отличия от Министерство на културата, Столична община, Съюза на българските музикални и танцови дейци, получени по време на седемгодишното управление на Марияна Арсенова, затвърждават престижа и мястото на Музикалния театър сред водещите културни институти в страната.

„Решението на Комисията за избора на нов директор обезличава и обезсмисля нашият седемгодишен труд“, изтъквнат подписалите се служители от всички колективи на Музикалния театър. Те изтъкват и други доводи в подкрепа на искането си за незабавна отмяна на конкурса, а именно - след публикуването на записа от него в интернет, бяха открити нередности от юридическа гледна точка, както при подготовката, така и при провеждането на конкурса. Те са направени достояние и по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии, накоето присъства и ресорния министър. Сред тях са: липсата на регламент за провеждане на събеседването, което е довело до неравнопоставеност между кандидатите, груби нарушения са установени и при качване на конкурса на запис в интернет, както и по отношение на състава на комисията и други.

В подкрепа на Марияна Арсенова се обявиха и десетки зрители във Фейсбук профила на Музикалния театър.

Мария Монева: „Подкрепям подписката! Госпожа Арсенова постигна завидни постижения като директор на театъра и напълно заслужена да продължи да го ръководи“; Анахид Стефанова: „От няколко години редовно посещаваме Музикалния Театър. Проследихме новото му възраждане под ръководството на госпожа Арсенова. Ходим три поколения на представленията и всички излизаме от там вдъхновени; Искра Върбанова: „Респект за труда на госпожа Арсенова! Тя възроди Музикалния театър.“ Това са само част от многобройните коментари с искане да се отмени конкурса и досегашния директор Марияна Арсенова да остане начело на националния културен институт. /БГНЕС