Мюсюлманите избират главен мюфтия и Висш съвет

В НДК се провежда редовната Националната мюсюлманска конференция, най-висшият форум на мюсюлманите в България, който се провежда на всеки пет години, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: главният мюфтия Мустафа Хаджи

Най-висшият форум на мюсюлманите ще направи поправки в Устава, както и ще избере председател на Висшия мюсюлмански съвет и главен мюфтия, каза пред пред БГНЕС главният секретар на мюсюлманското изповедание Джелал Фаик.

Кандидатурите ще бъдат гласувани от делегатите. На въпрос какви са нагласите за нов главен мюфтия на мястото на досегашния Мусфата Хаджи, който бе преизбран и през 2016 година, Фаик отбеляза, че е много важно да се погледне 5 години назад. „През целия мандат на главния мюфтия той се справи страхотно с тази длъжност и опита, който го има, така че нагласите са естествено подкрепата да бъде за него”, посочи той.

По Устава на мюсюлманското изповедание главният мюфтия има 5-годишен мандат, обаче може да бъде преизбран многократно, няма ограничение, обясни Джелал Фаик.

На форума има над 1000 делегати и гости. Главният секретар заяви, че се спазват се всички противоепедимични мерки. На конференцията присъстват и много гости. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също е в залата. /БГНЕС