Мицотакис обещава рестарт след критиките заради бедствията

Изправен пред критики за предполагаемото му лошо справяне с пожарите и наводненията, които удариха Гърция това лято, премиерът Кириакос Мицотакис обеща ново финансиране и реформи за борба срещу „климатичната война“. Обещанията биха могли да съживят имиджа на новоизбраното му правителство, който беше опетнен от кадри на жители, търсещи убежище по покривите си в отчаяна нужда от спасяване, докато надигащите се води поглъщаха зле подготвени региони. "Гърция е изправена пред война в мирно време", каза Мицотакис в основната си реч на Международния панаир в Солун в събота. „За период от две седмици преживяхме най-лошия горски пожар и най-лошите наводнения в нашата история“, добави той. „Климатичната криза е тук и ни принуждава да гледаме на всичко по различен начин“, каза той. Храните опустошиха плодородната Тесалийска равнина в Централна Гърция в началото на септември. Бурите убиха 17 души, погълнаха памукови култури и овощни дървета и убиха стотици хиляди животни в житницата на Гърция. Те опустошиха страна, която току-що беше засегната от "най-големия пожар, в североизточния регион Еврос, регистриран някога в ЕС", според говорител на Еврокомисията. 28 души загинаха при пожарите, сред които двама пилоти за гасене на пожари и 20 мигранти в района на Еврос. Смъртоносният пожар последва бурни пламъци, които опустошиха туристическите острови Родос и Корфу през юли, като хиляди бяха евакуирани.

Рестартиране

Мицотакис също така обеща 10-процентна отстъпка от данъка върху имуществото за всеки, който застрахова дома си срещу природни бедствия, добавяйки, че обмисля да направи тази застраховка задължителна.

Неделният всекидневник Protothema оцени тези съобщения като "рестарт" за правителството. Лидерът на консерваторите призна известно "объркване на задълженията" между държавните служби, отговорни за реакцията при проливните дъждове, както и "честата тенденция" вината да се прехвърля на други. „В Тесалия и Еврос чух гнева на хората“, каза премиерът, чиято партия Нова демокрация (НД) спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори през юни.

Той беше подложен на остри критики от опозицията и жителите, засегнати от наводненията. Правителството беше критикувано за бавността на службите за спешна помощ и липсата на готовност, въпреки факта, че Тесалия вече беше засегната от бедствие през 2020 г. С пръст се посочваха провалите в сътрудничеството между армията и гражданската защита в часовете след бедствието.

Министерски оставки

Само за три месеца от новия мандат на кабинета Мицотакис оставки подадоха двама от министрите му, включително един, отговарящ за защитата на гражданите, защото беше на почивка на остров в Егейско море, докато бушуваха пожарите. Пресата гъмжи от слухове за промени в кабинета след местните избори на 8 октомври, въпреки че говорителят на правителството отрече подобни планове. Министърът на гражданската защита и климатичната криза Василис Кикилиас също е на горещия стол според анализатори и медии.

Правителството на Мицотакис носи "огромна отговорност" за разрушенията, причинени от бедственото време, критикува Ефи Ахциоглу, бивша министърка на труда и кандидатка за президент на лявата партия Сириза. Тя осъди факта, че "не е извършена сериозна работа за предотвратяване на наводнения". Според проучване на частния телевизионен канал "Мега" 61% от анкетираните имат негативно отношение към правителството, а 66% смятат, че страната върви в грешна посока. /БГНЕС