Митов: “Миротворец” е бил на вниманието на сериозни международни организации

Службите ни дадоха необходимата информация по отношение на самия сайт - от колко време съществува, какъв е профилът му и как се е променял във времето. В крайна сметка въпросният сайт е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, ЕК, които във времето да имали инициативи да ограничат действията на тази платформа особено по отношение на публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие.

Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ след закритото заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения, в което бяха изслушани шефовете на службите заради сайта “Миротворец” и включените в него български граждани на закрито заседание, предаде репортер на БГНЕС.

“Тези инициативи до момента не са довели до какъвто и да било успех. Ние сме убедени, че е необходимо българската държава, през институциите, които имат отношение, основно МВнР, да подкрепят подобен тип инициативи, така че да се стигне до ограничаване на публикациите в този сайт и начинът, по които той функционира. Службите ще направят оценка дали има някаква потенциална заплаха, ще ни информират и ще информират и останалите институции, които имат отношение по тази тема.”, добави Митов.

“Със сигурност ние ще работим с украинската страна, за да сме наясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация. Хубаво е български граждани и граждани на трети страни да не попадат в някакви списъци, които някой може да си интерпретира както си пожелае. Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора по никакъв начин, но и не допринасят за добрите отношения.”, подчерта той.

Митов отказа да коментира защо според него тази тема се повдига точно сега. Освен това той не отговори дали Кристиан Вигенин е поискал да има охрана. /БГНЕС