Митинг в подкрепа на осъдените полицаи за смъртта на Чората

Граждани и полицаи се събраха на митинг под надслов „Българските полицаи не са убийци”. Повод за недоволството стана присъдата на петимата полицаи, осъдени на по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората, предаде репортер на БГНЕС.

Инцидентът стана преди 14 г. Днес събралото се множество на площада настоява да бъде преразгледано делото и съдът да излезе с ново решение. Пет синдикални организации стоят зад протеста.

"Искаме това дело да бъде преразгледано, защото не приемаме за доказано наличието на умисъл в смъртта на Ангел Димитров. Не може да приемем, че петима случайно подбрани полицейски служители са пристъпили към изпълнение на задълженията си с идеята да отнемат човешки живот. Затова се надяваме искането на главния прокурор да бъде прието от съда за основателно и делото да бъде преразгледано", каза за БГНЕС председателят на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. На митинга са и приятели на полицая Борис Механджийски. Те носят черни блузи с надпис „Аз съм Борко“. „Искаме ясно да кажем, че човек като Борко не може да бъде убиец. Очевидно е, че има нещо много сбъркано в това дело, за да се стигне до там, че един човек, който е пример за подражание, в името на народа, той е зад решетките. Това е покъртително за нас. Няма как Борко пряко или косвено да е участвал в такова жестоко деяние каквото е убийството. Аз вярвам, че и колегите му не са замесени в подобно жестоко деяние. Борко не би допуснал такова нещо“, каза Благой Грозданов и призова хората, които идния петък ще решат дали делото да бъде преразгледано да се запознаят с биографията на Механджийски и да си направят извод дали е възможно той да бъде убиец.

БГНЕС припомня, че през май 2019 г. по 7 години затвор получиха петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Това са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов.Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго лутане между инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд и накрая бяха намалени наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къс врат.През 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките и близо 35 000 евро разноски.Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица. /БГНЕС