Мицотакис: Сигурността на Гърция е гарантирана, имаме силни съюзници

Отговорността за ескалацията на напрежението между Гърция и Турция е изцяло на Анкара, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в интервю за държавната телевизия ERT. Той отбеляза, че именно съседната страна е започнала да извършва полети над населените гръцки острови след срещата му с президента Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, на която двамата се договориха да намалят напрежението.

Запитан какво ще направи Гърция, ако логиката не надделее в Анкара и се стигне до ескалация на напрежението, Мицотакис заяви: "Ще направим всичко, което е необходимо".

"Гърците трябва да се чувстват в абсолютна безопасност, защото страната не само разполага със силна възпираща сила, която се погрижихме да укрепим през тези три години, но в същото време имаме и много силни съюзници", подчерта той.

Мицотакис повдигна въпроса за агресията на Турция и нейните незаконни нарушения на гръцкото въздушно пространство по време на посещението си във Вашингтон и речта си пред Конгреса на САЩ, което разгневи Ердоган.

Турският лидер заяви, че Мицотакис не е спазил споразумението, което са сключили, да не въвлича трети страни в разногласията им.

Ердоган заяви, че по тази причина е приключил с гръцкия премиер и че никога повече няма да говори с него.

Вчера Мицотакис заяви пред ERT, че би желал да се срещне отново с турския президент./БГНЕС, "Катимерини”