Мицотакис призова за еднопартийно правителство след изборите през пролетта

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отново заяви в интервю, че следващите национални избори ще се проведат през пролетта и призова за формиране на еднопартийно управление на страната.

Притиснат от интервюиращия Димтрис Даникас, журналист ветеран от неделния вестник "Прото Тема", който го пита дали изборите ще се проведат на 2 или 9 април, Мицотакис отговаря, че те "могат да бъдат през май".

Четиригодишният мандат на Мицотакис изтича през юли и времето ще бъде повлияно от почти всеобщото очакване, че ще се проведат два избора в бърза последователност, тъй като нито една партия няма да спечели мнозинство в 300-членния парламент.

Следващите два избора ще се проведат по различни избирателни системи - пропорционална избирателна система, гласувана от предишното ляво правителство, и такава, която дава бонус от 30 места в 300-членния парламент на победителя.

Според широкоразпространения сценарий парламентът, избран след първите избори, след като избере своите депутати, няма да успее да одобри никаква правителствена комбинация и няма да бъде сформирана коалиция. Първите три партии последователно ще получат възможност да съставят правителство. След неубедителните гласувания парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови избори; служебното правителство ще поеме управлението за месеца между двата избора. За последен път това се случи през 2012 г. след като нито една партия не спечели мнозинство от депутатите след вторите избори, през юни 2012 г. беше сформирана коалиция от три партии.

Мицотакис призовава за еднопартийно правителство и казва, че голяма коалиция с основната опозиционна СИРИЗА е невъзможна, както и такава с партията вдясно на управляващата консервативна Нова демокрация - националистическата и популистка Гръцко решение. Той не изключва категорично коалиция със социалистическата ПАСОК, на която всички проучвания на общественото мнение приписват трето място на следващите избори, но намекна, че идеята му за "коалиция" е да включи в правителството си министри с различни политически убеждения./БГНЕС, „Катимерини”

Атина / Гърция