Мисия: Военен музикант

Военните духови музиканти съчетават две професии – на военния, и на музиканта. Музикантите под пагон, освен че трябва да са много добри със съответния музикален инструмент, трябва да издържат на голямо физическо натоварване.

За честта, отговорността, задълженията и удоволствието от професията военен музикант БГНЕС се срещна с представители на военните оркестри и техните ръководители.

За старшина Марин Станков, който вече 10 години е част от Гвардейския представителен духов оркестър на Националната гвардейска част (НГЧ), най-вълнуващото участие през годината на оркестъра е на националния празник – 3 март.

„Това се чувствам горд, че съм българин”, заяви без да се замисля младият мъж, който свири на цугтромбон. Той не крие, че се радва да е част от оркестъра, защото смята, че това е най-представителният духов оркестър в България. „Да не казвам най-добрият, защото има и други оркестри, да няма сърдити. Смятам, че тук трябва да работя и че заслужавам именно тази работа”, споделя той.

Публиката винаги посреща военните музиканти топло, хората им се радват като ги видят с униформата навсякъде из България, а също и в държавите от ЕС, където често имат участия.

След 10 години в Гвардейския оркестър Марин Станков няма моменти, в които да съжалява за избора си.

Колегата му Илия Илиев споделя, че когато свири на 6 май – Деня на храбростта и празника на българската армия, винаги е много емоционално. Той е от 5 години военен музикант в Гвардейския духов оркестър, свири на тромпет. 5 години е бил в състава на Софийската филхармония, и - както сам казва, - това е прекрасен оркестър, но от малък харесва оркестъра на Гвардията и това му е било мечта. „По-различното е, че може би, чест, удоволствие да носиш тази униформа. По-отговорно е, посрещаме различни посланици, президенти, винаги е голяма чест и голяма отговорност да свириш пред тези хора”, казва Илиев.

Главният диригент на Българската армия и началник на Гвардейския оркестър подполковник Ради Радев обясни, че за да може да се издържи на натоварването военният музикант трябва да притежава добра физическа подготовка.

Всъщност всяка година български военни духови оркестри обявяват конкурси за военни музиканти, тъй като има такива, които излизат в пенсия, обясни подп. Радев. „За последните 10 години почти на 80% изцяло е подменен личния състав на оркестрантите от военните духови оркестри. Много от тях са завършили цивилни музикални училища, някои от тях консерватории, някои дори са били в чужбина и вземат решение да прибират в България, и започват работа в редовете на българската армия като военни оркестранти”, посочи главният диригенти на армията ни.

Главният диригент на Българската армия и началник на Гвардейския оркестър подполковник Ради Радев

В годините репертоарът на Гвардейския духов оркестър много се е променил. „Оркестърът разполага с най-богатия репертоар за духов оркестър. Тук години наред са работели най-добрите диригенти, които са познавали естеството на духовия оркестър, направили са най-добрите оркестрации, и всъщност Гвардейският оркестър има един много богат репертоар - като класически произведения, джаз, естрада, латино музика – всичко онова, което може да бъде изпълнено като музика в музикалната култура - Гвардейския оркестър го има в своя репертоар”, каза подп. Радев. Той се радва, че се променя и отношението на публиката, и ако до преди десетина години при участие в зала „България” тя била наполовина пълна, сега винаги залите са препълнени.

Началникът на гвардейския оркестър не крие обаче, че трудно намират хора, с които да се попълни състава. Според него децата в момента не изпитват голям интерес да свирят на инструмент. В духовия оркестър пък има инструменти, които за да се овладеят, изисква много време, старание и труд.

„Един музикант се изгражда в рамките на 10-15 до 20 години. Дори и той и тогава не се научава да свири по най-добрия виртуозен начин. Музиката, тоест професията музикант, е нещо много необятно. Започваш да плуваш и не знаеш до къде ще стигнеш, защото никой досега в световен мащаб във всички векове не достигнал съвършенството и най-високото ниво като инструменталист”, каза подполковникът. /БГНЕС