Мирослав Ризински: Медийното сътрудничество ще разчупи стереотипите в България и Македония

България и Македония не трябва да бъдат жертва само на една тема за сметка на друга. Подписаният преди две години договор между двете страни е една добра основа за развитието на контактите във всички посоки.

Това заяви за БГНЕС журналистът и общественик Мирослав Ризински, който е главен редактор на сайта „Татковина“.

„За съжаление, дълго време двете страни живееха в два паралелни свята. Нашите граждани не се познаваха много добре. Трябва да преодолеем тази дистанция и за това са необходими съответните действия от правителствата на двете страни“, смята Ризински.

Според него две направления трябва да бъдат приоритетни за развитие: изграждането на съвременна инфраструктура, която реално да свърже двата братски народа, и сътрудничество в сферата на медиите.

„Наблюдаваме, че в медиите липсва силно сътрудничество. Всички тези стереотипи, които господстват в двете страни и са наложени от миналото, трябва да бъдат преодолени с помощта на медиите. Общи продукции и по най-трудните теми, за да могат гражданите да се запознаят един с друг. Това ще улесни разрешаването и на най-трудните въпроси“, смята Ризински.

Той призова българските медии да направят сериозни стъпки за сътрудничество с македонските. „По този начин ще се повлияе доста положително на гражданите и на сближаването помежду им“, посочи главният редактор на информационния сайт „Татковина“.

Той подчерта, че в момента Македония доста категорично върви в посока на приобщаване към НАТО и ЕС.

„Пречките, които виждаме, са последният опит на сили, които много скоро ще останат в миналото. Процесите са необратими и случващото се е положително“, категоричен е журналистът. /БГНЕС