Миодраг Лекич получи мандат за съставяне на правителство на Черна гора

Парламентът на Черна гора възложи на бившия външен министър Миодраг Лекич да състави ново правителство, за да се опита да сложи край на продължилата месеци политическа криза в балканската страна. Лекич, подкрепен от група партии, водени от проруския Демократичен фронт, беше назначен за министър-председател, след като беше подкрепен от 41 депутати в 81-местното събрание. Срещата беше бойкотирана от опозицията. 75-годишният Лекич е дългогодишен десноцентристки депутат, който е бил дипломат и външен министър през 1992-1995 години.

Политическата криза ескалира през ноември, когато депутатите се опитаха да ограничат правомощията на президента в опит да наложат Лекич за министър-председател. Но президентът Мило Джуканович определи спорното ново законодателство като противоконституционно. Конституционният съд, който обикновено може да се произнесе по въпроса, не функционира, тъй като депутатите не могат да се споразумеят за неговия състав. През последния месец в столицата Подгорица се проведоха няколко протеста, събрали хиляди поддръжници на Джуканович, призоваващи за предсрочни избори и оттегляне на спорния закон.

По-рано Брюксел и Вашингтон предупредиха да не се съставя ново правителство на базата на оспорваното законодателство. „Не виждам как САЩ биха могли да работят с правителство, което ще бъде съставено при такива условия“, цитират местни медии думите на американският зам-помощник държавния секретар Габриел Ескобар. Сътресенията в Черна гора се влошиха, след като подкрепяна от църквата коалиция нанесе историческо поражение на Демократическата партия на социалистите (ДПС) на Джуканович на изборите през 2020 г. Тази година се сринаха две правителства - последното бе на прозападния малцинствен кабинет на премиера Дритан Абазович през август. Последваха седмици на политическо напрежение, след като правителството подписа противоречива сделка със Сръбската православна църква (СПЦ), предоставяща регулаторна рамка за стотиците църкви, манастири и други имоти, притежавани от СПЦ. Джуканович, архитектът на независимостта на Черна гора, и някои от неговите сънародници обвиняват СПЦ, че служи на интересите на Сърбия.

Страната с население от 620 000 души, една трета от които се идентифицират като сърби, провъзгласи независимост от Сърбия през 2006 г. Черна гора е член на НАТО и се стреми да се присъедини към ЕС. /БГНЕС, АФП