Министър Радев: Надяваме се да договорим по-добри условия с Боташ

„Обвързващите ни ангажименти в споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“ не са малко, но има и свобода - именно в нея се надяваме да постигнем по-добри условия по време на договарянето в момента с турската компания“. Това заяви енергийният министър Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Радев уточни, че условията за прекратяване на споразумението са тежки.

Преди дни от ведомството на енергийния министър поясниха, че е започнала пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора, заради съмнения за ощетяване на българската страна.

„Няма подписано споразумение по отношение на междусистемна свързаност. Има подписан тристранен протокол, който включва Булгаргаз, Боташ и Булгартрансгаз и на база на този протокол е договорен определен капацитет на входа точка Странджа, размерът на капацитета обаче не мога да коментирам“, каза още той и уточни, че моделът на ценообразуване не засяга и не ощетява "Булгаргаз".

От БСП все пак ще настояват да се създаде анкетна комисия за споразумението.

БГНЕС припомня, че на 3 януари тази година в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и неговия турски колега Фатих Дьонмез беше подписано споразумение между двете компании Булгаргаз и Боташ, предвиждащото резервиране на капацитети за втечнен газ, регазификация и пренос на синьото гориво до България./БГНЕС