Милков: Промяната в РСМ няма да е бърза, както и европейската им интеграция

Опитът за нарушаване на правата на хора с българско самосъзнание в Република Северна Македония е несъвместим с европейската интеграция и действията на Скопие могат единствено да забавят този процес.

Европейската комисия откри своя доклад за напредъка на РСМ по пътя към членството ѝ в Европейския съюз, но не всички наши бележки са отчетени. Тези, които са отчетени са в много общ план.

Това заяви служебният външен министър Николай Милков на брифинг в МВнР, предаде репортер на БГНЕС.

Ние ще продължим да работим, за да бъдат утвърдени нашите желания в ЕС по повод РСМ, категоричен бе служебният външен министър.

В отговор на въпрос на БГНЕС Милков коментира, че чрез социалните мрежи всички европейски партньори са станали свидетели на случилите се недопустими действия на група екстремисти с анти-европейски убеждения, които манифестираха с призиви за нарушаване правата на хора с българско самосъзнание в РСМ.

В нашите контакти ние винаги изразяваме, че опитът за нарушаване на тези права е несъвместим с европейската интеграция и действията на Скопие могат единствено да забавят този процес, заяви министърът.

БГНЕС припомня, че по време на официалното откриване на клуба “Цар Борис III” в Охрид стотина души скандираха "татари", "българи фашисти". Част от тях хвърляха яйца и камъни срещу сградата, където се намира българският клуб. На протеста имаше и югославски знамена с петолъчката от времето на диктатора Йосип Броз Тито. Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски също осъди откриването не клуба и подкрепи протеста.

„Сигурно има събития и личности, които имат противоречиви оценки и мнения на границата на двете страни, това е очевидно, и тази смесена историческа комисия беше създадена именно, за да реши тези различия чрез строг, научен подход. За съжаление 5 години след функционирането ѝ, нейната работа остава блокирана в Средновековието, тоест с много ограничен напредък”, каза министър Милков и допълни, че събитията в клуба “Цар Борис III” доказват, че напредък няма.

„Събитията доказват и общата атмосфера в РСМ, която се подхранва от това, че определени хора, възпитавани от десетилетия в този дух, поддържат антибългарски тези. Хубавото е, че официалната позиция на МВнР на РСМ осъди крайните действия, както и последвалия вандализъм в клуба, но е ясно, че властите в РСМ трябва да направят повече по този въпрос”, каза още служебният външен министър в отговор на БГНЕС.

Според него промяната ще отнеме време, както и европейската интеграция на македонската страна. /БГНЕС