Михайлов: Другата седмица ще успокоя всички граждани

Другата седмица ще успокоя всички граждани. Това обяви президентът на БФС Борислав Михайлов след няколко въпроси относно неговата оставка от депутати по време на парламентарната Комисия на младежта и спорта, предаде репортер на БГНЕС.

Той допълни, че в понеделник, 27 ноември, ще се проведе извънредния Изпълком, който уж трябваше да се състои тази седмица и на който се очаква да бъде свикан изборен Конгрес на централата през следващата 2024 година.

Михайлов пристигна днес около 16:00 часа за изслушването си в Спортната комисия по предложение на депутата от ПП-ДБ Кристина Петкова. Причината за привикването му в днешното заседание бе искането от страна на бившия спортен министър Красен Кралев за изясняване мотивите и искането за провеждане на евроквалификацията с Унгария при закрити врата.

„Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Очевидно никой не го интересува фактологията. Различно се тълкува от всеки или от всички тази дълга кореспонденция. Тук никой не иска фактите, а иска да има жертва и жертвата е ясна. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен“, каза Михайлов пред комисията и продължи:

Аз съм изкупителна жертва от едни хора, които неистово искат да станат шефове във футболния съюз. Има други хора зад тях, които ги финансират и съответно тези, които превърнаха този мирен протест в немирен, и това са хулиганите. Аз съм горд, че успяхме да спасим човешки животи, въпреки целия натиск. Решението не е на БФС, а на УЕФА. Не може след всеки протест някой да подава оставка. БФС не е премествал или затварял мача. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него. Отговорност трябва да се търси от подстрекателите и платените провокатори. БФС не може да се превръща в изкупителна жертва, че някой е планирал платен протест“, допълни още президентът на БФС, като отрече да е имало политически натиск.

Стигна се и до напрежение в зала 142, след като представители на „Възраждане“, начело със Светослав Тодоров, поискаха оставката на ръководството на БФС. След като на няколко пъти изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов и Михайлов казаха, че УЕФА е наредила преместването на мача и затварянето му за публика, Тодоров каза, че това е лъжа и в документацията пише, че УЕФА "строго препоръчва" тези мерки. Впоследствие Попов сам каза, че става въпрос за "строга препоръка" от страна на УЕФА, но че футболният съюз няма как да не я спази. В края на своя въпрос Тодоров призова Михайлов и Попов за оставка.

След като излезе от залата, Михайлов отказа да говори пред медиите. Всички погледи са вече насочени към понеделник, когато по обяд се очаква да се проведе Изпълком, на който да бъде насрочена дата за изборен Конгрес през 2024 година. /БГНЕС