Микаела Шифрин стъпи на световния връх за седми път

Микаела Шифрин спечели световната титла в гигантския слалом от първенството в Куршавел/Мерибел. Трофеят е първи за нея в дисциплината и общо седми от първенства на планетата. По този начин тя се изравни с легенди като Аня Персон, Мариел Гойтшел, Марсел Хиршер и Тони Зайлер. Любопитното е, че само преди ден АП разпространи новината за решението на Шифрин да се раздели с дългогодишния си треньор Майк Дей в разгара на турнира.

Американката завърши с 12 стотни пред сребърната медалистка Федерика Бриньоне от Италия, а норвежката Рагнилд Мовинкел остана с бронз. Шампионката от последното Световно - Лара Гут-Бехрами остана четвърта и не успя да защити титлата си, а голямото разочарование за домакинската публика бе свързано с Теса Уорли. Французойката даде второ време след първия манш и караше за титла, но допусна грешка и падна, което обрече надеждите на феновете да видят своя сънародничка на подиума.

Титлата на Шифрин бе първа индивидуална за САЩ на световното първенство във Франция. Заедно с тази в смесеното отборно състезание в паралелния слалом, американците вече имат два златни медала и са равни на върха в класирането с Швейцария и Италия.

Двете български скиорки останаха извън челните 30 на състезанието в Куршевел. Луиза Бертани се класира на 35-о място с общо време 2:16.28 минути, а Юлия Златкова се класира на 42-а позиция с 2:25.78 минути.

Програмата на Световното първенство в Куршевел и Мерибел продължава утре с мъжкия гигантски слалом, в който участие ще вземат трима българи. Това ще са Алберт Попов и братята Камен и Калин Златкови. Двата манша на състезанието стартира съответно в 11:00 и 14:30 часа българско време ./БГНЕС