МИ5 и ФБР: Опасност от използване на ИИ от терористи

Според ръководителите на МИ5 и ФБР изкуственият интелект може да бъде използван от терористи или враждебни държави, които искат да създават бомби, да разпространяват пропаганда или да нарушават избори, съобщава „Гардиън“.


Кен Маккалъм, генерален директор на МИ5, и Кристофър Рей, директор на ФБР, заявиха, че техните организации следят развитието и трябва да си сътрудничат с експерти от частния сектор, за да се справят с възникващите заплахи.

Ръководителят на Ми5 заяви, че макар разработчиците на изкуствен интелект да са въвели предпазни мерки, за да попречат на хората да използват софтуера, за да питат как да създадат бомба, съществува риск тези мерки за контрол да бъдат "преодолени".

"Ако имате опит в областта на сигурността, не би било разумно да разчитате, че тези контроли ще останат непробиваеми", каза Маккалъм. "Така че съществува ясен риск някои от тези системи да бъдат използвани за цели, които създателите им не са възнамерявали."

Рей заяви, че терористичните групи са се опитали да използват "ИИ, за да заобиколят защитните мерки, вградени в някои от инфраструктурите на ИИ", за да "търсят как да се сглоби бомба".

Това не е единственият пример, в който враждебни актьори са се опитали да използват изкуствен интелект, добави Рей. "Виждали сме изкуственият интелект да се използва по същество за засилване на разпространението или разпространяването на терористична пропаганда", каза той.

Рей и Маккалъм говориха във вторник на среща на върха на разузнавателните служби "Пет очи" с ръководителите на вътрешните разузнавателни служби на Австралия, Канада и Нова Зеландия в Станфордския университет, Калифорния.

Маккалъм заяви, че някои от рисковете за сигурността, свързани с изкуствения интелект, ще бъдат обсъдени на глобалната среща на върха за изкуствения интелект на Риши Сунак в началото на ноември и че индустрията е чувствителна към темата.

И двамата шефове на агенции заявиха, че следят за сложни, генерирани от изкуствен интелект усилия за политическа намеса от страна на враждебни държави като Русия в навечерието на предстоящите избори съответно в САЩ и Обединеното кралство.

Рей добави, че това е заплаха, "за която сме нащрек", като се има предвид, че "съществуваща стратегия от страна на враждебни държави може да стане по-опасна".

Фалшиви снимки на арестувания Доналд Тръмп бяха генерирани тази година от Елиът Хигинс от сайта за разследваща журналистика Bellingcat с помощта на софтуер за генериране на снимки с изкуствен интелект, което илюстрира потенциала на технологията.

Този месец в интернет беше публикуван фалшив аудиозапис, в който се твърди, че лидерът на лейбъристите Киър Стармър тормози служителите си. Макар и фалшив, той беше широко разпространен, а експертите твърдят, че е възможно да е генериран от софтуер за изкуствен интелект въз основа на аудиозаписи на негови речи.

На събитието в Калифорния по-рано бяха чути предупреждения, че терористичните заплахи могат да нараснат в резултат на войната в Израел и Газа, както и предупреждения за мащабите на китайския промишлен шпионаж. /БГНЕС