Мицкоски: Македонската държавност рухва, ако приемем, че Гоце Делчев е българин

Македонската страна в преговорите с България не трябва да приема при никакви обстоятелства, че Гоце Делчев е българин, защото подобно нещо би унищожило македонската държавност и ще покаже голяма слабост към света, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в гостуването си тази вечер по телевизия Канал 5.

„Всички трябва да сме наясно, че от името на Гоце Делчев, (Даме) Груев, Питу Гули и други, ние всъщност изградихме държава. Името и държавата се основават на тези постулати. Македонската страна трябва да ги съхранява и няма значение дали ще имат натиск вътре в страната или от някой друг, това не трябва да се допуска, каза Мицкоски. Той добави, че ако някой на преговорната маса му предложи да приеме, че Делчев е българин, ще направи дипломатически скандал в световен мащаб. „Това е нещо немислимо и мисля, че не трябва да има такъв човек, който да го приеме ”, каза Мицкоски.

Говорейки за преговорния процес на страната с ЕС, Мицкоски каза, че правителството твърди от 2018 г., че „на всеки три месеца получаваме дата за започване на преговорите, но датата все още липсва“.

„По пътя към ЕС Република Македония и правителството трябва да направят много повече неща и да започнат да мислят честно и по европейски, каза Мицкоски. Според него държавата "преживява колапс във всеки аспект", а правителството не реагира и не предотвратява тези неща.

„А реалността е нещо съвсем различно, гражданите живеят труден живот без перспектива и намират спасение извън страната. Това означава, че Македония не само не е довела ЕС тук, за да бъде негов член, но също така губи собствените си граждани по света”, добави Мицкоски. /БГНЕС