МФ отговори на ЕК: Служебното правителство не работи в услуга на “Лукойл”

Министерството на финансите внася уточнения относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на правителството по отношение на отмяна на забраната за износ от страна на Лукойл Нефтохим на нефтопродукти, произведени в България на базата на внесен суров нефт от Русия, съобщиха от Министерството.

В позицията на ведомството се казва още: "Както говорителят на Европейската комисия съобщи, на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското й положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт. България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка.

Говорителят на Европейската комисия препрати за допълнителни уточнения към секцията въпроси и отговори към Регламента на сайта на Европейската комисия. За Ваше улеснение ние Ви предоставяме въпросите и отговорите от сайта на ЕК. Конкретният казус е в т. 3 от тях. В т. 3 е зададен въпрос относно износът на нефтопродукти, произведени със суров нефт, внесен от Русия. Отговорът е еднозначен, а именно: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия.

Важно е да се отбележи, че ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика.

Считаме, че спекулациите по тази тема нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията"./БГНЕС