Международният наказателен съд отхвърли обвиненията на САЩ

Международният наказателен съд (МНС) отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции срещу всяко официално разследване на американски войски заради предполагаеми военни престъпления в Афганистан.

Съдът заяви, че неговият председател Куон „отхвърля мерките, предприети срещу МНС“, наричайки ги „безпрецедентни“ и заяви, че „подкопават общото ни начинание съдът да се бори с безнаказаността и да гарантира отговорност за масовите зверства“.

По-рано на обвиненията на САЩ към МНС в предубедени разследвания и корупция реагира и ЕС. Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел каза:

„Европейският съюз трябва да проучи подписания от американския президент Доналд Тръмп указ за санкции срещу лица, свързани с разследвания на Международния наказателен съд (МНС) срещу американските военни и други служители, но този въпрос е притеснителен“.

„Този въпрос предизвиква безпокойство“, заяви още Борел.

Той добави, че ЕС подкрепя Международния наказателен съд, "който разглежда най-тежките престъпления срещу човечеството" и че решението на САЩ трябва да се проучи.

ООН също е загрижена за възможно въвеждане на американски санкции срещу членове на Международния наказателен съд, заяви представител на генералния секретар Антониу Гитериш.

БГНЕС припомня, че в изявление говорителката на Белия дом Кейли Макинани заяви, че МНС се опитва да провежда политически мотивирани разследвания срещу САЩ и техните съюзници като Израел и че САЩ са установили наличие на корупция и недобросъвестно изпълнение на задълженията в най-високите нива на прокуратурата на Международния наказателен съд, както и манипулиране от страна на враждебни сили на институцията, визирайки руската държава. /БГНЕС, АФП