Иван Гешев: Злото започва с реч на омразата, да се борим с дела срещу нея

България е показала и показва, че е положителен модел за толерантност и уважение между хората. Показателен е фактът, че днес тук седят представители на четири основни религии в страната – православни християни, католици, евреи и мюсюлмани. Това заяви в приветственото си слово главният прокурор Иван Гешев при откриването на Международната конференция „STOP HATE SPEECH“ в София.

Главният прокурор посочи, че след агресията на Русия в Украйна, изглежда сякаш, че хората не се учат от историята си. Той припомни, че и Холокостът, и всички зверства в човешката история са започнали с реч на омраза на човек към човека.

„В България винаги сме живели заедно и съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия положителен пример. Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена като тези на Втората световна война, когато българският народ, православната църква, представители на българската държава спасиха всички – повтарям всички – свои съграждани евреи“, заяви главният прокурор. Той призова да се учим от уроците на историята и винаги да се стремим към демокрация и толерантност. „Злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея“, каза главният прокурор.

На форума присъстват над 130 гости - главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти и др.

Равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, благодари на главния прокурор Иван Гешев за провеждането на конференцията.

„Вие бяхте с нас в Аушвиц преди един месец и разбирате какъв е залогът, когато говорим за антисемитизъм и до какво може да доведе езикът на омразата. Влаковете, които довеждат до концентрационните лагери са последният кръг на ада“, каза раби Марголин.

„Езикът на омразата и антисемитизмът на съществуват там, където живее логиката. Те не съществуват в щастливите съзнания. Те растат в съзнанието на хора, които не обичат себе си.

Ако няма евреи, които да мразят, ще си намерят някой друг. Ще мразят негрите, християните, гейовете, полицаите, ще хвърлят вината на някой друг“, каза още той.

Раби Марголин подчерта, че „трябва да се сложи край на омразата, защото тази омраза не е насочена само срещу евреите, а срещу обединена Европа“.

Според него начинът да се пребориш с езика на омразата е всички ние да живеем по такъв начин, че да не я разпространяваме. „Трябва да сме горди от различието и да приветстваме многообразието с отворени обятия“, призова раби Менахем Марголин.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че езикът на омразата е заплаха не само за евреите, малцинствата, това е заплаха за собствените ни общества и демокрацията.

„Няма добро лечение без правилна диагноза“, каза тя и добави, че в XXI век след десетилетия на отвоювани права, днес те трябва да се защитават на всяка цена.

Йотова отбеляза, че социалните мрежи ни сближават и имат множество ползи, но същевременно с това чрез тях е най-лесно да се демонстрира омраза.

„Безспорно от голямо значение е наказателната и правна уредба”, посочи тя, но подчерта, че най-тежката битка е за душите на хората и най-вече на младите хора. „Враждебното слово е само първата крачка към омразата и насилието”, заяви вицепрезидентът.

Тя подчерта, че спасяването на евреите в България е епизод достоен за гордост не само за България, но и за цяла Европа: „Тази памет трябва да бъде съхранена“

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието обясни, че Наказателният кодекс на страната ни познава престъплението „реч на омразата“, нещо повече расистки и ксенофобски подбуди действат като уличаващо действие в редица престъпления. „Наказателната репресия е важен инструмент, но той никога не може да бъде достатъчен“, отбеляза той. /БГНЕС