Мецола: Действието на РСМ към Ковачев е неправомерно

„Този инцидент е достоен за съжаление, всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си и ще се обърна към представителите на РСМ да заявя това пределно ясно“, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Тя коментира безпрецедентната постъпка на РСМ да не допусне на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани. Коментарът беше направен в началото на заседанието на ЕП.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер написа в профила си в Туитър, че осъжда недопускането на Ковачев в РСМ: "Категорично осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май в Северна Македония. Това е безпрецедентно и неприемливо. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Темата ще бъде повдигната днес на пленарно заседание на ЕП този следобед".

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването, осъди недопускането на Андрей Ковачев в РСМ на 6 май.

„Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие“, заяви Вархеи в Туитър.

Властите в Република Северна Македония не обяснили причините защо не допуснат българите в страната, коментира в събота пред БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев: " Имаше само един лист хартия на който беше записал, че не ни се разрешава да влезем в страната".

С остра позиция по случая излезе и българското МВнР. Подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения. Заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

По-късно говорителят на Министерството на вътрешните работи на югозападната ни съседка Тони Ангеловски уточни каква е причината за отказа: "Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата". /БГНЕС