Мецола в Букурещ: Румъния трябва да влезе в Шенген през първата половина на 2023 г.

Мисля, че е време Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство. През първата половина на 2023 г. Румъния трябва да се присъедини", заяви в Букурещ председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, предаде „Румъния Инсайдер“.

Роберта Мецола с румънският президент Клаус Йоханис в Букурещ

"Това, което можем да направим (в Европейския парламент), е да продължим да настояваме всеки член да стигне до същото заключение", заяви Мецола пред телевизия „Диджи 24“.

В понеделник, 19 декември, председателят на ЕП Роберта Мецола направи обръщение и пред съвместната сесия на румънския парламент. Тя заяви, че е в Румъния в този дълбоко символичен момент /Румъния чества 33 години от падането на комунизма, бел.ред./, само с един призив: "Не се отказвайте от Европа. Не се отказвайте от нас!"

Мецола започна двудневно посещение в Букурещ на 19 декември. В понеделник тя беше приета в двореца "Котрочени" от президента на Румъния Клаус Йоханис, а също така се срещна с министър-председателя Николае Чука и председателите на Камарата на депутатите и Сената Марсел Чолаку и Алина Горгиу. /БГНЕС