Meta блокира 7 организации за шпионаж

Платформата Meta - собственик на Facebook, Instagram и WhatsApp блокира седем организации, които са шпионирали близо 50 000 потребители на платформите на компанията. Това се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на Meta.

"Блокирахме седем организации, които шпионираха хора от повече от 100 държави чрез интернет", се казва в съобщението за пресата. "Уведомихме около 50 000 души, за които смятаме, че са станали жертви на тези злонамерени действия", гласи изявлението.

Според компанията хакерите са били базирани в Китай, Индия, Израел и Северна Македония. В отговор Meta "блокира съответната инфраструктура, забрани на тези субекти да имат достъп до нейните сайтове и издаде предупреждение за нарушаване на сигурността на общността”. Компанията е споделила констатациите си с изследователи в областта на сигурността, други платформи и правителствени лица, за да могат и те да предприемат подходящи действия.

Според Мета организациите, които извършват наблюдение в киберпространството, често твърдят, че използват ресурсите си единствено срещу престъпници и терористи. В действителност шпионските атаки са безразборни и са насочени срещу "журналисти, дисиденти, критици на авторитарни режими, семейства на опозиционери и активисти за правата на човека", установи проучването на компанията.

На 28 октомври 2021 г. американската компания Facebook промени името си на Meta. Новото име, както е замислено от компанията, е продължение на избраната от нея концепция за "метавселена", която ще включва не само софтуер, но и устройства за добавена реалност. /БГНЕС