„Мерцедес“ залага на вятъра, докато ЕС се бори с енергийната криза

„Мерцедес-Бенц Груп“ залага на вятърни проекти, за да поддържа дейността си в разгара на енергийната криза в Европа.

Оба Калениус

Производителят на луксозни автомобили подписа договор с енергийна компания, за да използва огромен вятърен парк в Балтийско море от 2027 г. Миналия месец концернът съобщи, че планира да изгради вятърен парк на тестовата си писта в Папенбург, Северна Германия.

„Само тези два проекта в средносрочен и дългосрочен план ще покрият 40% от нуждите ни от електроенергия", заяви главният изпълнителен директор Ола Калениус в интервю за телевизия „Блумбърг“, визирайки дейността на компанията в Германия. „Има много дейности за справяне с това краткосрочно и средносрочно предизвикателство“.

Европейските производители на автомобили може да отчетат спад на производството с повече от 1 млн. автомобила на тримесечие от края на тази година и до 2023 г., тъй като нарастващите разходи за енергия натежават върху веригата за доставки, се казва в доклад на S&P Global Mobility от този месец. Недостигът на части и затрудненията в доставките вероятно ще натежат най-много на автомобилните производители от ноември до пролетта на следващата година, особено ако енергията бъде намалена през студените зимни месеци, заяви анализаторът на S&P.

„Мерцедес“ се запасява с части, които произвежда с помощта на природен газ, в опит да поддържа производството си в продължение на няколко седмици, дори ако Германия въведе драстични норми за пестене на енергия през следващите месеци. Русия на практика спря газовите потоци в отговор на подкрепата на континента за Украйна, което накара силната европейска икономика да се стреми да запълни газовите хранилища и да намери алтернативни доставки преди зимата.

„Иска ми се да вярвам, че ще преодолеем ситуацията на енергийна криза през следващите около три години“, каза Калениус пред „Блумбърг“. „Ако погледнете някои от тези вятърни проекти, които споменах, ако вземете само цента на киловатчас, който струва производството, това всъщност е една от най-евтините енергии, които можете да имате в света. В средносрочен и дългосрочен план съм доста оптимистично настроен по този въпрос“, каза той. /БГНЕС