Меркел и Макрон обсъдиха бъдещето на ЕС

Германският федерален канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон потвърдиха ангажимента си за тясно сътрудничество между двете страни при решаването на международните проблеми. На среща в Париж снощи лидерите на Германия и Франция засегнаха теми като положението в Афганистан и отношенията на Европейския съюз с източните му съседи.

По време на разговорите беше обърнато специално внимание на ситуацията в Афганистан. Още преди началото на преговорите Меркел обяви намерението си да обсъди с френския президент последиците от изтеглянето на войските на НАТО за бъдещи международни мисии, насочени към борба с тероризма. Макрон от своя страна подчерта какви изводи трябва да направят европейските държави във връзка с настоящата ситуация.

Меркел и Макрон изразиха готовност да окажат подкрепа на държавите, граничещи с Афганистан, които са обект на силен миграционен натиск от бежанци след идването на радикалните талибани на власт в страната. Германия и Франция ще продължат усилията си да евакуират европейски граждани и афганистанци, чийто живот е в опасност, каза Макрон, подчертавайки необходимостта от предоставяне на хуманитарна помощ на народа на Афганистан. Освен това френският президент предупреди, че възнамерява да бъде бдителен по отношение на връзките на талибаните с терористични организации.

В допълнение към международните въпроси, лидерите на Германия и Франция, според Меркел, са обсъдили и бъдещето на Европейския съюз. Според германския канцлер редица важни решения в това отношение ще бъдат взети по-късно тази година и по време на френското председателство на Съвета на ЕС. Меркел увери Макрон, че Германия ще продължи да бъде надежден партньор на Франция и през преходния период след изборите за Бундестаг.

Ангела Меркел се оттегля като канцлер след изборите за Бундестаг на 26 септември. Еманюел Макрон изрази надежда, че това няма да е последното й посещение във Франция. /БГНЕС, „Дойче Веле”