Мениджърът на лигата напуска заради скандала с БК Левски

„Аз ще понеса своята отговорност за късното установяване на административното нарушение, довело до отстраняването на Левски. И тъй като, отново според нашите правила, нямам възможност да подам оставка, ще свикам общо събрание, за да бъда освободена от длъжността мениджър на НБЛ. За съжаление, това не променя ситуацията на Левски, отговорността, която имат и последствията, които носят в момента“, обясни мениджърът на лигата Сандра Велчева-Хънт. Като е известно БК Левски беше наказани с три служебни загуби заради участието на Йордан Минчев без необходимия „letter of clearance“ в първите три мача с Балкан.

"За мен и за всички колеги е изключително неприятно да се стигне до този момент. Но аз съм служител на БФБаскетбол, която е член на Международната федерация – ФИБА. Това е единственото предвидено наказание за подобно нарушение е служебна загуба. Аз поемам своята отговорност за късното установяване на нарушението, но това не изтрива нарушението, а то е налице и се е случило. Състезател може да бъде картотекиран и без този документ, който в рамките на 10 дни трябва да бъде представен. Правилата на НБЛ се одобряват от Общото събрание на лигата. Към настоящия момент няма как подобно нарушение да бъде установено от дежурните делегати“, каза още тя.

Левски е подал само уведомление, че ще подаде на жалба по казуса. Ако постъпи такава, тя може да бъде разгледана от Арбитражната комисия на 25 май.

„Мисля, че е добре да завърши сезонът, в който да направя финансов отчет и да поискам моето освобождаване. Клубовете се събраха, но нямаше дневен ред и конкретно искане от страна на Левски. Той е искал от Общото събрание да отмени решението ми като мениджър на НБЛ. По правилата, няма предвиден начин, по който решението на мениджъра може да се отмени от Общото събрание. Заседанието беше двучасово, клубовете бяха съпричастни и взеха отношение. Това е изключително неприятна ситуация и разбирам лошото стечение на обстоятелствата. Но никой не даде идея, с която законосъобразно ние да можем да вземем подобно решение. Единствената следваща стъпка е подаване на жалба към Арбитражната комисия на федерацията и единствено от комисията може да се очаква някакво решение“, завърши Велчева.

Главният мениджър на федерацията Елеонора Рангелова пък обясни, че ако състезател участва без този документ, то това означава нелегален трансфер. „Клубът, и състезателят могат да бъдат наказани. Глобата е до 300 хиляди швейцарски франка“, добави обясни тя.

Отношение по случая взе и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков: "„Решението е консултирано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение – законосъобразно и справедливо. Когато пристигнах на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос как е възможно да допуснем състезател да играе без разрешение“. За намерението на Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, той заяви: „Не знам дали това ще се случи. Надявам се да е така. Ние сме демократична федерация и сме го показвали винаги. Не виждам нищо лошо един човек да иска да се картотекира. Никакъв проблем от моя гледна точка. Да, предлагал съм му да се кандидатира. И не само на него, а още на двама души. Не си спомням с какви аргументи ми отказа.“ /БГНЕС