Мелони предупреждава Франция във връзка с миграцията

Италианският министър-председател Джорджа Мелони обвини за спора с Париж относно миграцията френската вътрешна политика и предупреди да не се "използват други правителства", за да се печелят точки в страната, предаде АФП.

Спорът избухна в четвъртък, когато френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин разкритикува миграционната политика на Рим, заявявайки, че крайнодясната Мелони е "неспособна да реши проблемите с миграцията", пред които е изправена Италия.

Коментарите му, които направиха паралел между Мелони и лидера на френската крайна десница Марин льо Пен, накараха италианския външен министър Антонио Таяни да отмени планирано пътуване до Париж и да поиска извинение.

Запитан от репортери дали президентът на Франция Еманюел Макрон се е свързал с нея, Мелони заяви: "Говорих с Макрон в деня преди" избухването на скандала.

Разликата между "частния и публичния диалог" между Рим и Париж "ме навежда на мисълта, че това е въпрос на френската вътрешна политика", каза тя.

"Но бих посъветвала да се внимава с използването на други правителства за уреждане на вътрешнополитически сметки, защото това е нещо, което обикновено не се прави", добави Мелони.

В петък френското правителство се опита да омаловажи новото напрежение между двете страни във връзка с миграцията и заяви, че Рим е "важен партньор".

Центристкото френско правителство под ръководството на Макрон неведнъж е влизало в сблъсък с италианските кабинети по спорния въпрос, особено по отношение на управлението на общата им сухопътна граница и приемането на мигранти, спасени в Средиземно море. /БГНЕС