Мексико информира САЩ, че ще извършва цифрово наблюдение на химикалите, съдържащи фентанил

Мексико съобщи на Съединените щати, че ще следи цифрово вноса - предимно от Китай, на съставките на фентанила - опиоида, който стои в основата на епидемията от смъртни случаи в резултат на свръхдоза.


По време на посещението си във Вашингтон новият външен министър на Мексико Алисия Барсена обеща да направи повече за справяне с проблема със синтетичните наркотици, който е на първо място в политическия дневен ред на САЩ.

"Мисията е да се наблюдават, проследяват и локализират в реално време регулираните химически вещества, които влизат в Мексико", заяви Барсена на пресконференция с държавния секретар Антъни Блинкен.

Мексико вече е създало на входните пунктове лаборатории за цифрова база данни за движението на 72 химически вещества прекурсори, за да се "гарантира правното проследяване", каза тя.

Тя призна, че ще бъде по-трудно да се проследят незаконните доставки на химически прекурсори, съобщи АФП.

Миналата година близо 110 000 американци починаха от свръхдоза наркотици, предимно от фентанил, който първоначално беше агресивно рекламиран от американските фармацевтични компании, особено сред ветераните от войните в Ирак и Афганистан.

Блинкен заяви пред Барцена, че борбата със злоупотребата с фентанил е "на първо място в списъка с нашите приоритети", като отбеляза, че той е основният убиец на американци на възраст между 18 и 49 години.

Китай, под натиска на САЩ, официално забрани износа на фентанил през 2019 г., но той остава основен източник на съставките, които след това се превръщат от мексиканските картели в силно пристрастяващия наркотик.

Виждайки тежките жертви в Съединените щати, някои републикански законодатели стигнаха дотам, че заплашиха с военни действия в Мексико срещу картелите.


Миналия месец Блинкен постави началото на глобална коалиция от над 80 държави за съвместна работа срещу трафика на наркотици, в която Мексико участва, но Китай отказва, обвинявайки Съединените щати, че не успяват да се справят с проблема със злоупотребата с наркотици сред американците.

Посещението на Барсена идва, след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор постави началото на сътрудничество по друг приоритет на САЩ - ограничаване на миграцията.

Мексико започна да приема мигранти от Хаити, Куба, Никарагуа и Венецуела, експулсирани от Съединените щати.

През май администрацията на президента Джо Байдън отмени правило от времето на пандемията, използвано от бившия президент Доналд Тръмп, за забрана на почти всички мигранти, и отвори повече законни пътища за кандидатстване за влизане.

Противно на някои прогнози, оттогава неразрешените преминавания на границата рязко намаляха.

Но Мексико беше разгневено, след като губернаторът на Тексас Грег Абът постави плаващи бариери в Рио Гранде, станали причина за най-малко два смъртни случая.

Барсена заяви, че Мексико е "много загрижено" и приветства съдебния иск срещу тексаските буйове, подаден от Министерството на правосъдието на Байдън. /БГНЕС