Мехмед Вакльов: Якоруда ще развива балнео туризъм, инвестира в здравето на хората

Децата и здравето на хората са най-важният приоритет. Това заяви пред БГНЕС Мехмед Вакльов, който беше избран за кмет на Якоруда на последните местни избори.

„Приоритетът на община Якоруда е децата да живеят в добри условия. По тази причина първото нещо, с което се захванах, е основен ремонт на детските градини, включващ легловата база, баните, и др.“, каза новоизбраният кмет на града.

Други неотложни проблеми за решаване са пътната инфраструктура и водопроводите.

„Като изключим центъра на град Якоруда, навсякъде има нужда от ремонт на улици или нови улици, и ремонт на тротоари“, заяви Вакльов. По-дългосрочно е решаването на проблема с водопроводната мрежа, която е строена преди 60-70 години, и тогава са положени т.нар. етернитови тръби. Вече е доказано, че те са вредни за здравето.

Финансирането ще дойде по линия на Министерството на финансите, защото на общината ще й е трудно да се справи с тези ремонти сама, разчитайки единствено на своите приходи.

„На нас като община ни се падат около 4 милиона лева по правилата, които е изготвило МФ. Тези средства ще бъдат насочени главно към пътната инфраструктура. Имаме готови проекти за детски градини и водопроводи, които ще правим през тази първа година“, каза кметът Вакльов. Той заяви, че като за начало тази сума е достатъчна, въпреки че е малка за решаването на проблемите. „Инициативата на МФ и правителството за подпомагането на българските общини е похвална“, заяви градоначалникът на Якоруда.

През новата година община Якоруда възнамерява да кандидатства за средства по Програмата за развитие на селските райони: „Там сме готови с няколко проекта и само чакаме да я отворят“.

Новият кмет си поставя за цел да превърне Якоруда в център за СПА-туризъм. „В Якоруда имаме термална вода, която е 42 градуса. Имаме достатъчен дебит, за да можем да привлечем инвеститори и да развиваме балнео и СПА-туризъм. На 14 км от града се намира курортът Трещеник, където успяхме да пуснем два ски влека. Има две писти – детска и за начинаещи. Децата ще идват да карат ски безплатно. С частни инвеститори ще направим една по-голяма писта, защото има всички природни дадености. Заедно с минералната вода ще направим една хубава основа за развитието на община Якоруда през 2024 г.“, заяви кметът Мехмед Вакльов. /БГНЕС