Мехмед Юмер: Ердоган организира успеха на Карадайъ

Гласоподавателите в чужбина, по-специално изселниците в Турция отредиха първото място на Движението за права и свободи на последните избори на 14 ноември. Издигнатият от Движението кандидат за президент г-н Мустафа Карадайъ също получи най-много гласове зад граница. На какво се дължи този успех? Търсейки отговор на този въпрос реших да попитам мои познати в Турция какво ги е накарало да се мобилизират на тези избори за президент и парламент за разлика от предишните на 4 април и 11 юли. Отговорът беше категоричен и ясен – етническата принадлежност на кандидата на ДПС.

Мехмед Юмер, журналист

С други думи, изселниците гласуваха за името на кандидата, а не за името на партията. Попитах и това, доколко изселниците се интересуват от политиката в България? Условно и без претенции за меродавност ми казаха, че съотношението е осемдесет на двайсет в полза на турската вътрешна политика. Особено активна роля в тази кампания са имали изселническите дружества. На изселниците им било обяснено, че всеки глас е изключително важен за сънародниците в България, защото колкото „по-силно са представени в парламента и във властта, толкова по-убедено ще си отстояват правата и свободите“.

Друг важен фактор за този резултат безспорно бяха турските медии, които проведоха много мощна кампания в полза на кандидата на ДПС с откровено силен акцент върху етническата принадлежност на г-н Мустафа Карадайъ. Това личи най-добре от заглавията на най-големите турски медии. „Хайде на урните… За пръв път турчин е кандидат за президент на България“, гласеше заглавието на вестник Хюрриет. В статията си авторът Муса Кеслер отбелязва, че за пръв път в България в предизборната надпревара за президент се включва етнически турчин, който е г-н Мустафа Карадайъ в качеството му на лидер на ДПС. „В България за пръв път турчин е кандидат за президент“, така беше озаглавил статията си за изборите у нас колумнистът от в-к Сабах Махмут Йовюр, чийто коментар завършва с думите: „Един глас може да промени много неща.“ Турската „TRT“ излъчи материал под заглавие „Избори в България: Турчин е кандидат за президент“, който започва с ретроспекция на „възродителния процес“. В репортажа се отбелязва, че лидерът на ДПС се е явил на президентските избори, като по този начин „в България за пръв път кандидат за президент е лице с турски корени“. Отразявайки предизборната кампания у нас, телевизия Хабертюрк също постави акцент върху етническата принадлежност под заглавие „Турчин в изборната надпревара за президент“. В Интервю за Анадолската агенция заместник-председателят на Балканската конфедерация на румелийските турци Зюрфеттин Хаджъоглу призова да се подкрепят кандидатите от турския етнос с думите: „Както досега и на тези избори мнозина кандидати от турския етнос ще участват в надпреварата от различни партии. Нашите сънародници познават кандидатите в техните региони. Ние от трийсет години казваме едно и също нещо и ще продължим да го повтаряме. Турските гласове – за турците.“

Карадайъ при Ердоган

В крайна сметка това проработи. Издигането на кандидатурата на г-н Мустафа Карадайъ не беше случаен ход. Защото големият проблем на ДПС, който може да се окаже непреодолим в дългосрочна перспектива е отливът на гласове. Затова Движението заложи на ясно изразена етническа кандидатура сред изселниците в Турция, където историческата памет се предава на поколенията. По-рано тази година лидерът на Движението се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, което беше ясно послание към българските изселници за кого да гласуват. Но на парламентарните избори през юли ДПС не получи желаните 50 хиляди гласа, защото го нямаше етническият елемент. Издигайки кандидатурата на г-н Мустафа Карадайъ за президент, ДПС чисто и просто докосна етнонационалната струна на българските изселници, които помнят защо бяха изселени. Същото може да се каже и за твърдото ядро на Движението. Откакто турският президент изпрати видео обръщение до Десетата национална конференция на ДПС на 12 декември 2020 г., Турция дава рамо на Движението по време на избори, защото го смята за важен фактор в българския политически живот. По всичко личи, че президентът Ердоган няма напълно да се откаже от амбицията си за влияние върху турската малцинствена общност в България.

Карадайъ и председателят на ВНСТ Шентоп

Сега г-н Мустафа Карадайъ блажено се къпе в блясъка на своя политически успех. Но ще бъде много интересно да видим дали изселниците ни в Турция ще бъдат също толкова активни и на втория тур на президентските избори, за да се убедим, че те наистина се интересуват живо от българския политически живот и вотът не е бил на етническа основа. Иначе, бързо минава световната слава, а всяка човешка власт е крехка. /БГНЕС

---------

Мехмед Юмер, журналист. Анализът е написан специално за БГНЕС.