Медведев изведе Русия до полуфинал с Канада на АТП Къп

Световният номер 2 Данийл Медведев се пребори за победата срещу седмия в света Матео Беретини, а след това се завърна за ключов сблъсък на двойки, за да помогне на действащия шампион Русия да продължи успешно защитата на титлата си на АТП Къп.

Данийл Медведев.

Успехът им гарантира двубой в последните четири с Канада, след като Феликс Оже-Алиасим изненада номер 3 в света от Германия Александър Зверев след успех с 6-4, 4-6, 6-3. Медведев доминира в първия сет срещу Беретини, но борбеният италианец вкара мача в трети решителен сет след спечелен тайбрек във втората част. В третата шампионът на Ю Ес Оупън триумфира след 6-4 гейма. Втората ракета на „Сборная“ Роман Сафиулин отстъпи по-рано на десетия в ранглистата Яник Синер с 6-7 (6), 3-6.

Това доведе до решителна битка на двойки, в която Медведев и Сафиулин надвиха Беретини и Синер след 5-7, 6-4, 10-5. „Това, което направихме невероятно днес беше, че бяхме в трудна позиция в един момент, и всяка смяна, всеки удар се опитахме да обсъдим, и в крайна сметка проработи. Роман започна да играе изключително и имахме някои луди разигравания, беше невероятно“, каза Медведев. Той и Беретини се изправиха един срещу друг за първи път на сингъл от финала им в отборната надпревара миналата година, когато руснакът спечели с 6-4, 6-2.

Русия ще се изправи срещу Канада в спор за място на финала срещу водения от Роберто Баутиста Агут тим на Испания или този на Полша, където се подвизава Хуберт Хуркач. Великобритания по-рано запази шансовете си за достигане до последните четири, надигравайки САЩ с 2-1, което остави съдбата им в ръцете на Германия и Канада. Ако германците бяха спечелили, то тогава британците щяха да станат последните полуфиналисти, но Канада разби мечтите на „Бундестима“.

Феликс Оже-Алиасим.

Денис Шаповалов увеличи шансовете им с успех над Ян-Ленард Щруф със 7-6 (5), 4-6, 6-3, диктувайки играта с тежките си удари от основната линия, за да постави под напрежение Оже-Алиасим. 11-ият всета сломи съпротивата на Зверев в трисетова битка и така прати канадците на полуфиналите. „Изиграх добър мач, той е страхотен тенисист. Той ме победи на няколко пъти преди, така че съм щастлив, че успях да си свърша работата, особено за тима“, каза Оже-Алиасим след първия си успех над тенисист от топ 5 на света в кариерата. /БГНЕС