Медици, учители и служители на пътното от Благоевград заминаха да протестират в София

Двайсетина автомобила с протестиращи потеглиха в 8.30 часа тази сутрин от Благоевград, за да се включат в националния протест пред Народното събрание с искане за по-високи доходи, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Протестиращите от Благоевград са от МБАЛ, Синдиката на българските учители и от Областно пътно управление.

„Искаме достойно заплащане за труда си, искаме и привилегии за храна, извънредния труд, облеклото. Дежурствата в отделението са натоварени заради наличието на големи пътни артерии, обслужваме две области, а вземаме за този труд една минимална заплата", каза Анка Чергарска, медицинска сестра в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Според нея заплащането от 800 лева за това напрежение е свръх малко.

„Заплащането на медицинските лица в момента е минимално, борим се и за по-добри условия на труд, надявам се да успеем“, добави Йорданка Йорданова, също медицинска сестра от благоевградската болница.

„Искаме 20-процентно увеличение на единния разходен стандарт за образование, присъединяваме се и към всички искания на Конфедерацията на независимите синдикати за увеличение доходите на всички работещи за покриване на инфлацията“, каза пред БГНЕС Бонка Ичкова, областен координатор на СБУ.

Синдикати и надзиратели с протестно автошествие

Автомобилите тръгнаха в мъглата към София със стикери „Протест“ на предното стъкло. /БГНЕС

Тагове: