Маската на Путин от Дончо Дончев

Руският президент Владимир Путин е един от 101 шаржови портрета личности от световната история, съдържащи се в книгата на известния български художник Дончо Дончев „Персона Сатирикона“.

Путин е представен като една „сурова маска“.

„Такова е неговото излъчване. Не знам какво крие под тази маска. Нарисувал съм това, което съм почувствал и видял“, сподели пред БГНЕС художникът.

Стопанинът на Кремъл е „герой“ в още един проект на Дончев. Неговата колода карти с политици. На картата поп каро той изобразява двете лица на Путин.

„От едната страна е кръвожадният образ на човека, който ще завладее света, а от другата е веселият, народен тип, свирещ на акордеон и придружен от мечка. Човекът от народа, който всички харесват и величаят“, заяви художникът.

Попитан дали докато е рисувал руския лидер си е представял, че днес ще сме свидетели на украинската трагедия, Дончев заяви: „Винаги съм смятал, че хората могат да се разбират помежду си, да си протягат ръка, да изграждат мостове. Случващото се в Украйна е шокиращо, не съм вярвал, че ще се стигне до това“.

Следващата седмица, на 1 март ще бъде открита изложба на Дончо Дончев в Националната библиотека „Свети Кирил и Методий“. /БГНЕС