Марио Драги: Отделянето от руския газ ще отнеме повече време

Италианският премиер Марио Драги заяви, че страната му може да стане независима от руския газ до втората половина на 2024 г., което е повече от предишните оценки.

Марио Драги, премиер на Италия

Третата по големина икономика в еврозоната е силно зависима от руския газ, но търси нови източници след инвазията на Москва в Украйна, включително със сделка за увеличаване на доставките от Алжир.

В обръщението си към Сената Драги заяви, че правителството му се стреми да увеличи и производството на енергия от възобновяеми източници, включително чрез "унищожаване на бюрократичните бариери" пред инвестициите. Според него, това е "единственият начин" Италия да се освободи от необходимостта да внася изкопаеми горива.

"Правителствените оценки показват, че можем да станем независими от руския газ през втората половина на 2024 г.", каза той пред депутатите, като същевременно добави, че "първите ефекти" от този план ще се усетят до края на тази година.

През април министърът на екологичния преход на Италия Роберто Чинголани изчисли, че в рамките на 18 месеца страната вече няма да се нуждае от руски газ, след като по-рано прогнозира, че това може да отнеме до три години.

През 2021 г. 40% от внасяния в Италия природен газ идваше от Русия.

Драги повтори силната си подкрепа за санкциите на ЕС срещу Москва, включително предложената забрана за внос на руски нефт, въпреки че в момента мярката е блокирана от Унгария.

"Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия чрез санкции, защото трябва да накараме Москва да седне на масата за преговори", каза той. /БГНЕС, АФП

Рим / Италия