Мария Габриел: 500 000 специалисти липсват в областта на изкуствения интелект в Европа

Близо 500 000 специалисти в областта на изкуствения интелект липсват в Европа. Това каза в интервю за БГНЕС българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, коментирайки мястото на България на картата на създаването на изкуствения интелект (ИИ) в света.

„Вече се намираме в нов етап. Радвам се, че всички мои усилия в последните две години и половина затова Европа да има европейска стратегия и европейски подход доведоха до заявката за „Бялата книга за изкуствения интелект“. С нея приканваме всички да се включат в една голяма обществена дискусия до май месец, в която да кажем, че силата на европейския подход по отношение на изкуствения интелект е в това, че ние имаме етични принципи и ценности. Ние искаме ИИ да бъде контролиран от човека“, коментира българският еврокомисар.

Тя разкри, че има предложение изкуственият интелект да бъде разделен в две категории. “Високорисков и там правилата да бъдат много строги и друга категория, в която изкуственият интелект да бъде на доброволна основа и да даде знак, че сме готови за сътрудничество със света. И да им кажем, че ние имаме стандарти, ние не искаме ИИ да възпроизвежда дискриминация. Не искаме алгоритъмът, зададен от ИИ да не взема предвид мястото на момичетата и жените“, подчерта още Габриел.

Еврокомисарят добави, че финансирането за партньорство, свързано с областта на изкуствения интелект и изграждането на бъдещите хъбове е осигурено и то ще се случи в рамките на програма „Хоризонт-Европа“.

„Преди няколко дни дадохме рамка на амбицията ни –във всяка страна-членка да има специализиран хъб по изкуствен интелект. У нас той ще се намира в София. Както знаете, българският проект е комбиниран със суперкомпютъра и с големите данни, защото ИИ работи въз основа на голям обем от данни“, каза комисар Габриел и уточни, че в работата си по темата тя ще наблегне на ролята на образованието, за да може младите хора да бъдат обучени и да се насочат към тази област.

Еврокомисарят разкри още, че през юни ще излезе планът за действие за цифрово образование.

„Той трябваше да бъде актуализиран преди края на първата година на моя мандат, но сега мога да обявя, че това ще се случи 6 месеца по-рано. В него ще наблегна на това как и по какъв начин ИИ може и трябва да бъде застъпен в образованието“, заяви тя и подчерта, че всичко това трябва да се случва при ясни и строги правила и принципи. /БГНЕС