Мария Бакалова и Стефани Кирякова са почетни граждани на Бургас

Номинираната за Оскар Мария Бакалова и златното момиче на България, олимпийската шампионка Стефани Кирякова станаха почетни граждани на Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Стефани Кирякова

Звездата от „Борат” обаче скара местния парламент и предизвика дебати до колко младата актриса заслужава званието.

Синът на големия български художник Георги Баев – Иво Баев гласува „въздържал се” номинираната за „Оскар” Бакалова да стане почетен гражданин на Бургас с аргумента защо номинацията да е заслуга за града. Според него процедурата се е формализирала, а званието девалвирало.

"Документацията, която се предлага е копи пейст. Пет документа с еднакъв текст с различни заглавия", коментира общинският съветник.

Мария Бакалова и Димитър Николов

Според колегата му Манол Тодоров, за да прославиш един град или една държава ти отдавна трябва да си минал границите на града и държавата.

"Малко трудно ще стане това от Бургас, Стефани да стане олимпийска шампионка, а Мария Бакалова да я номинират за "Оскар". За мен е срамно дори да обсъждаме, тези две девойки бургазлийки, дали трябва да станат почетни граждани. Това, че в момента не живеят в Бургас по никакъв начин не омаловажава това, което направиха", каза от своя страна Тодоров.

„Някой говори за девалвация на званието "почетен гражданин", но аз погледнах списъка от преди години и мога да ви кажа имената на всички съветски космонавти", каза и книгоиздателят Румяна Емануилиду от Инициативния комитет, издигнал номинацията на актрисата. /БГНЕС