Манчестър Сити обърна Арсенал в атрактивно дерби в Лондон

Отборът на Манчестър Сити дръпна с 11 точки на върха в класирането на Висшата лига, след като победи Арсенал в дербито, с което английският футбол откри 2022 година. На "Емиратс" домакините играха много силно през първото полувреме, но груби грешки през втората част позволиха на "гражданите" да стигнат до пълен обрат.

Домакините бяха без мениджъра си Микел Артета, който е под карантина след положителна проба за коронавирус, но надиграха своя опонент преди почивката и заслужено поведоха в резултата в 31-та минута, когато младокът Букайо Сака се разписа с точен изстрел по земя след асистенция на Киърън Тиърни. Добрата работа на "артилеристите" бе опорочена в рамките на няколко минути през второто полувреме след поредица от грешки. Първо Гранит Джака фаулира в наказателното поле Бернардо Силва и макар че реферът Стюарт Атуел първоначално даде сигнал играта да продължи, след намеса от ВАР и консултация с екрана край терена, дузпата бе отсъдена и впоследствие хладнокръвно реализирана от Рияд Марез за 1:1.

Минути след подновяването на играта след неразбирателство между Аймерик Лапорт и Едерсон Нейтън Аке трябваше да чисти топката от голлинията, а при добавката Габриел Мартинели направи шокиращ пропуск на празна врата. Секунди след това централният защитник на Арсенал Габриел си изкара втори жълт картон и бе изгонен, което позволи на гостите да поемат контрол над събитията на терена. Въпреки това изглеждаше, че Арсенал ще се пребори за точката, но в 93-та минута след рикошет топката попадна в краката на Родри, който вкара за крайното 2:1 в полза на Сити.

По този начин Манчестър Сити записа 11-та поредна победа в Лигата и вече води с 11 точки пред втория Челси (мач по-малко) и 12 пред третия Ливърпул (два мача по-малко). Утре Челси приема Ливърпул на "Стамфорд Бридж" от 18:30 часа българско време. Арсенал остава на четвърта позиция в подреждането с актив от 35 точки. /БГНЕС