Макрон в Китай: Опит за ухажване на Си след провала с Путин

Френският президент Еманюел Макрон заминава на амбициозна дипломатическа мисия, за да отблъсне Пекин от Москва. Длъжностни лица във Вашингтон му пожелават късмет в това начинание.

Франция се надява да разубеди китайския лидер Си Дзинпин да се сближи с руския президент Владимир Путин и иска вместо това китайците да играят посредническа роля във войната в Украйна.

Не е ясно обаче какви лостове за влияние има Макрон - а и фонът на тридневното му пътуване, което започва във вторник, не е лесен. Европа продължава да изпитва последиците от прекъсването на търговските връзки с Русия, а геополитическото напрежение между Китай и САЩ - двете най-големи икономики в света - се засилва.

Френският президент иска да играе по-лично с китайския си колега, след като си навлече остри критики за часовете безплодни телефонни разговори с Путин миналата година - усилия, които не успяха да спрат пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Очаква се Макрон да прекара няколко часа в разговори със Си, а пътуването включва посещение на град, който има лична стойност за китайския президент.

"Можете да преброите на пръстите на едната ръка броя на световните лидери, които биха могли да проведат задълбочена дискусия със Си", каза съветник от Елисейския дворец, който поиска да остане анонимен.

Но докато очакванията във Франция за пробив са умерени, мнението на други западни служители е още по-мрачно.

Като се имат предвид неуспешните опити на Макрон да играе централна роля в разрешаването на конфликти, като например спирането на войната в Украйна или спасяването на ядреното споразумение с Иран, в САЩ и другаде има съмнения, че това пътуване ще доведе до големи резултати. Белият дом има малки очаквания, че Макрон ще постигне пробив, според трима служители на администрацията. Си едва ли ще предприеме действия по исканията на Макрон или ще ограничи настъпателните действия на Китай в Тихия океан, казват служителите. Те с огорчение си спомнят за неуспешните опити на Макрон да се вмъкне в ролята на миротворец в отношенията с Путин в навечерието на инвазията преди повече от година и очакват този път да се повтори същото.

В администрацията на Байдън също така има известна загриженост относно потенциалното сближаване на Франция с Китай в момент, когато напрежението между Вашингтон и Пекин е най-високо от десетилетия, въпреки че Белият дом подкрепя пътуването, казаха тримата служители. Те подчертават, че няма лошо отношение към усилията на Макрон в Пекин.

Но това, което може допълнително да усложни усилията на Макрон, е зараждащата се вражда между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пътува заедно с президента, и китайците. В своята реч за отношенията между ЕС и Китай в четвъртък Фон дер Лайен призова страните от ЕС да "премахнат риска" от прекомерна зависимост от Китай. Тя също така намекна, че ЕС би могъл да прекрати стремежа си за сключване на знаково търговско споразумение с Китай, което беше постигнато през 2020 г., но впоследствие се забави. Забележките ѝ предизвикаха бърза реакция от страна на китайските дипломати. Фу Конг, посланикът на Китай в Европейския съюз, заяви в петък, че е "малко разочарован".

"Тази реч съдържаше много неверни твърдения и погрешно тълкуване на китайските политики и на китайските позиции", каза Фу пред държавната телевизия CGTN.

Посещението на европейците ще бъде внимателно разгледано и от гледна точка на правата на човека предвид авторитарния завой на Китай и предполагаемите нарушения на човешките права в страната.

"По време на посещението си в Пекин президентът Макрон и Фон дер Лайен не бива да замитат под килима задълбочаващия се авторитаризъм на китайското правителство", заяви Бенедикт Жанерод, директор за Франция в Human Rights Watch. "Те трябва да използват публичните си изяви със Си Дзинпин, за да изразят силна загриженост относно широко разпространените нарушения на правата в цял Китай, засиленото потисничество в Хонконг и Тибет и престъпленията срещу човечеството в Синдзян."

Наръчник на Макрон

В речта си преди посещението в Пекин френският лидер заяви, че целта му е да "се опита да привлече Китай колкото е възможно повече, за да окаже натиск върху Русия" по теми като ядрените оръжия. Но дали чарът на Макрон ще подейства на "най-добрия приятел" на Путин - Си?

Китай се опитва да се позиционира като неутрална страна в конфликта, въпреки че укрепва връзките си с нацията, внасяйки енергия от Русия с отстъпка. Въпреки огромния международен натиск върху Москва, Си реши да направи Кремъл първата си дестинация за държавно посещение, след като си осигури нарушаващ нормите трети мандат като китайски лидер. Междувременно медии съобщиха, че китайците са извършили доставки на щурмови оръжия и бронежилетки за Русия.

Западноевропейските лидери, които се държаха приятелски с Москва малко преди началото на войната, сега призовават за ангажиране с Китай, включително самият Макрон. Испанският министър-председател Педро Санчес беше в Китай само няколко дни преди пристигането на Макрон и заяви, че светът "трябва да се вслуша в неговия глас" по отношение на Русия и Украйна.

По време на посещението си, което сътрудниците обсъждат поне от ноември миналата година, Макрон ще прекара няколко часа със Си в Пекин и ще го придружи до град Гуанджоу. Бащата на китайския лидер, Си Чжунсун, е работил там като губернатор на провинция Гуандун.

"Като цяло президентът ще прекара шест-седем часа в разговори с китайския лидер. Фактът, че той ще бъде първият френски президент, който ще посети Гуанджоу, също е личен щрих, тъй като бащата на президента Си е бил партиен ръководител там", заяви цитираният по-рано служител на Елисейския дворец.

Французите се надяват, че времето, което Макрон ще прекара насаме със Си, ще помогне за спечелването на китайска подкрепа по въпроси като спирането на руските атаки срещу гражданската инфраструктура в Украйна или прекратяването на незаконното прехвърляне на украински деца. Очаква се също така Макрон да се опита да провери реакцията на Си на заплахата на Русия да разположи ядрени ракети в Беларус - решение, което е в разрез с китайската позиция за неразпространение на ядреното оръжие, едва месец след като Пекин разкри своя план от 12 точки за разрешаване на конфликта в Украйна.

Въпреки проявата на добра воля обаче френският президент няма да се въздържи да изпрати "някои послания" на Пекин относно подкрепата за Русия, особено когато става въпрос за доставки на оръжие, заяви високопоставен френски служител.

"Няма да заплашваме, но ще изпратим някои предупреждения: Китайците трябва да разберат, че изпращането на оръжия ще има последствия за Европа, за нас... Трябва да им напомним за нашите интереси в областта на сигурността." Служителят заяви, че Макрон ще се въздържа от заплахи за санкции.

Антоан Бондаз, специалист по Китай във Фондацията за стратегически изследвания в Париж, постави под въпрос акцента върху опитите за сближаване със Си. "В Китай нещата не се случват по този начин. Не "дребният" президент на Франция, който прекарва два часа в разходки със Си, ще промени нещата, Китай разбира само от баланс на силите", каза той. "Може би това работи с Путин, който е прекарал над 400 часа със Си през последните десет години, но Макрон не познава Си".

Единството на ЕС на показ, докато търговията заема централно място

Търговията също ще заема важно място в приоритетите на Макрон, тъй като той води със себе си голяма делегация от бизнес лидери, включваща представители на EDF, Alstom, Veolia и авиокосмическия гигант Airbus. Според служител на Елисейския дворец, говорещ при условие на анонимност, е възможно да се работи по потенциална сделка с европейския производител на самолети Airbus, което би се случило, след като през 2019 г. Китай поръча 300 самолета за 30 млрд. евро.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер и министърът на външните работи Катрин Колона също пътуват с президента.

Тъй като ЕС е изправен пред зараждаща се търговска война между Китай и САЩ, присъствието на Фон дер Лайен, ще добави още един слой сложност към микса. Френският президент заяви през март, че е "предложил на Фон дер Лайен да го придружи в Китай", за да могат да говорят "с единен глас".

"Аз нямам европейски мандат, тъй като Франция има своя независима дипломация - но съм привързан към европейската координация", каза той.

Съвместното пътуване с ръководителя на ЕС го отличава от Олаф Шолц, германския канцлер, когото френски служители критикуваха, че миналата година е побързал да отиде в Китай за еднодневна екскурзия със Си, като се е фокусирал повече върху интересите на Германия, отколкото на ЕС.

С Фон дер Лайен до себе си Макрон може да се надява да бъде възприеман като водещ глас на ЕС. В САЩ френският президент опита тази тактика и получи някои отстъпки по американския план за зелени субсидии за блока.

В Китай обаче тази карта може да се окаже по-трудна за изиграване. /БГНЕС

----------------------------

Клеа Калкут, Стюарт Лау и Джонатан Лемир - за "Политико"